NOVI DOM UMIROVLJENIKA: Moderno zdanje za 200 starih i nemoćnih izraslo na Laščini

Novi dom umirovljenika (Foto: Facebook)
Novi dom umirovljenika (Foto: Facebook)

Zagrebačko naselje Laščina uskoro će biti bogatije za novi dom za starije i nemoćne osobe. Umirovljenički dom na Laščinskoj cesti kroz sljedeća tri mjeseca zbrinut će 200 korisnika – najavljeno je jutros prilikom obilaska zgrade.

Izvješće: Media servis

U sklopu novog kompleksa nalazit će se dnevni boravak, blagovanica, kuhinja, ambulanta, prostor za rehabilitaciju te kapelica, a sve će biti opremljeno prema najvšim europskim standardima. “Od tih 200 korisnika, od stambenog dijela imamo 60 korisnika.

U tih 60 korisnika imamo dvokrevetnih i jednokrevetnih soba, ovdje je 40 jednokrevetnih, 20 dvokrevetnih. Većina naših korisnika koja želi doći u dom čeka jednokrevetnu sobu i zato jest ta lista bila duga”, istaknula je pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna.

U sklopu novoga doma, naglasila je, nalazit će se i odjel za oboljele od demencija.”Imamo odjel za pojačan brigu. 24 su oboljela od mentalnih i psihičkih demencija, to je posebno odvojen odjel na prvom i drugom katu sa svim najvišim standarima sukladno zakonu i propisima”, dodaje Fortuna.

Milan Bandić s novinarima (Foto: Facebook)
Milan Bandić s novinarima (Foto: Facebook)

Na temelju zaključka Gradske skupštine, s tvrtkom Animus primo d.o.o. sklopljen je ugovor o kupoprodaji opremljenog objekta za smještaj starijih osoba. Direktor tvrtke ‘INGRAD’ Branimir Brizar:”Mi smo počeli s radovima prošle godine u sedmom mjesecu, 14.11. smo imali tehnički pregled, 30.11. upravnu dozvolu, objekt je spreman za rad. U našoj obvezi bila i oprema i to je u tih 93 milijuna plus PDV”, istaknuo je Brizar.

Na najviše europske standarde novog doma ponosan je i prvi čovjek grada, Milan Bandić – koji je tom prilikom najavio nove projekte…”Dobro je da smo ovo napravili na Laščini. Ovo je jedan europski standard, 200 ljudi će se udomiti u narednih tri mjeseca, već ima preko sto zabilježbi. To će dići standard umirovljenika grada Zagreba. Ja razmišljam o projektu doma na Markuševcu i Dubravi za iduću godinu. Trebamo se okrenuti budućnosti”, rekao je gradonačelnik Bandić.

Novim projektom zadovoljan je i predsjednik Vijeća Gradske četvrti Maksimir Stanko Gačić.”Pokazuje se da je za osobe starije životne dobi napravljen prekrasan doma. Nakon bazena Svetice, nakon izgradnje četiri tematska parka za djecu, veselimo se što je izgrađen ovaj dom umirovljenika”, kaže Gačić.