AKCIJA POLICIJE: Kako su dolijali lažni policijski inspektori – krali od starih i nemoćnih

policija, Hrvatska

Razotkrili su ih oni pravi – orahovački policajci! Dvojac, 36-godišnjak i 35-godišnjak, krali su novac od starijih osoba.

Prvi slučaj zbio se 14. rujna kada je 88–godišnjeg muškarca s područja Čačinaca telefonom nazvala nepoznata žena koja mu je rekla da radi u policiji i da će do njega doći dva policajca radi popisa i fotografiranja novca. U međuvremenu, još dok je trajao telefonski razgovor s lažnom policajkom, na vrata žrtve došla su dva nepoznata muškarca u civilnoj odjeći koji su se 88-godišnjaku predstavili kao policijski inspektori. Neznanci su zatražili od 88-godišnjaka da im donese sav novac koji ima u kući kako bi ga fotografirali, što je žrtva i učinila, piše Glas Slavonije.

Cijelo to vrijeme stariji muškarac je bio na telefonskoj vezi sa ženskom osobnom, a za vrijeme razgovora jedan od dvojice je žrtvi odvlačio pozornost, dok je drugi sa stola uzeo više tisuća kuna i otišao iz kuće. Ubrzo je za njim otišao i drugi muškarac.

Druga prijevara zbila se 19. listopada u naselju Milanovac, u općini Crnac. Tada je 86-godišnjaka telefonom nazvao lažni policajac i rekao mu da je policija pronašla određenu svotu novca te da pripremi novac i da će do njega radi fotografiranja i provjere otisaka na novčanicama doći policajac u civilu.

U međuvremenu, dok je trajao telefonski razgovor, starijem je muškarcu na ulazna vrata došao drugi muškarac u civilnoj odjeći i rekao da je došao po prethodnom dogovoru s njegovim kolegom radi pregleda i fotografiranja novca. I ova starija osoba povjerovala je u priču lažnog policajca i donijela mu više tisuća kuna “na pregled”. Potom je došljak odvlačio pozornost žrtve raznim pitanjima i tražio osobnu iskaznicu na uvid. Dok je 86-godišnjak tražio dokumente, lopov je uzeo novac i otišao.

Podnošenjem kaznene prijave protiv dvojice lažnih policajaca istraga ne staje. Policajci i dalje, kako neslužbeno doznajemo, tragaju za ženskom osobom koja je namamila stariju žrtvu. Također, provjerava se jesu li dva starija muškarca jedine žrtve prevaranata ili ih je bilo još. Policija stoga poziva sve one koji su bili žrtvom prijevare, a do sada nisu prijavili krađu, da im se jave.

Kako kaže Josip Štajdohar, glasnogovornik PU virovitičko-podravske, u proteklom razdoblju kako na području Hrvatske, tako i na području Županije virovitičko–podravske, pojavljuju se sve učestalije i raznovrsnije prijevare i krađe nad starijim osobama. Policija je već više puta upozoravala građane da ne nasjedaju na razne trikove prevaranata, koji raznim prijevarnim načinima i dosjetkama kradu ili uzimaju novac građanima, većinom starije životne dobi. Međutim, unatoč svim naporima policije i dalje ima onih građana do kojih ta upozorenja nisu došla.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!