KAVA SVE SKUPLJA: Krivci – klimatske promjene i problemi s izvozom

Posljednjih nekoliko godina cijene sirove kave rastu. Mnogo je razloga zato, ali najvažnije su klimatske promjene koje su uništile usjeve u Brazilu, najvećem izvozniku kave na svijetu.

Krajem prošle godine dodatan problem postale su i brazilske luke koje ne uspjevaju izvoziti sve traženija zrna kave.

Mnogi s kavom počinju dan. Neki je pak vole ispijati u dobrom društvu. Posljednjih godina klimatske promjene najveći su razlog rasta cijene kave.

– U Brazilu smo imali jednu veliku sušu 2020./21. i onda smo nakon toga imali snijeg i led. Znači na Copacabani je padao led i onda se dogodilo da je više od 12, 13 posto, oni kažu čak i 15 posto, svih usjeva uvenulo, a to je zapravo 40 posto cijeloga tržišta na svijetu. Znači kad vam nestane 10 do 15 posto usjeva za 40 posto tržišta onda imate poslije veliki gubitak, rekao je za HRT Robert Pudić, vlasnik pržionice i trgovine kave Quahwa.

Kave nema dovoljno, potražnja raste, a od kraja prošle godine brazilske luke imaju problem s izvozom.

Foto: Pexels.com

– Da su trebali izvest oko 1,6 milijardi dolara kave oni nisu mogli izvest 0,7. Znači ogromna količina kave nije izašla van i to je sve bilo usmjerno za Europu. Danas u Europi su vam skladišta trgovaca i firmi više manje poluprazna, rekao je Robert Pudić.

Dodao je kako kavu koju su rezervirali i jednim dijelom platili 10. studenog, će dobiti tek 15. ožujka. A trebalo je biti u prosincu 2024.

Stoga dobru kavu nije lako naći.

– Dobru kavu možete prepoznat po tome da je boja ujednačena, da su zrna slične veličine, bez oštećenja i dobrim prženjem, objašnjava Ivan Špiljak, voditelj pržionice kave.

Osim kave na svjetskom tržištu snažno su rasle i cijene kakaovca.

– To je nikad viđen rast cijena kakaovca zadnjih godinu dana i te cijene izgleda da ništa ne usporavaju. Kod cijena kave vidimo neko usporavanje odnosno cijene sirovine, ali to su baš proizvodi koji su ekstremno jako rasli, kaže Zvjezdana Blažić, savjetnica u prehrambenoj industriji.

Situacija vezana za kavu trebala bi se normalizirati za dvije do tri godine kada novozasađeni usjevi u Brazilu budu u punom rodu.