POČEO BIJELI ŠTRAJK: Upozorenje sudaca i državnih odvjetnika traje dva tjedna ili do ispunjenja zahtjeva

Suci su u bijelom štrajku, a pridružili su im se i državni odvjetnici. Mjere upozorenja trajat će dva tjedna ili do ispunjenja zahtjeva.

Izvor: Media servis

U tom periodu bavit će se samo složenim i hitnim predmetima. Naime, nisu pronašli zajednički jezik s Ministarstvom pravosuđa. Svi ogranci Udruge hrvatskih sudaca jednoglasno su odbili model uvođenja materijalnih prava, ocijenivši ga neprihvatljivim hrvatskim sucima.

Suci traže ispunjenje obećanja o provedbi konkretnih poteza – jedinstvenog zakona kojim bi se uvela indeksacija, usklađivanje osnovice s prosječnom bruto plaćom isplaćenom zaposlenima u pravnim osobama u RH u prethodnoj godini, prema izračunu DZS, te sustav platnih razreda i izjednačavanje plaća sudaca drugog stupnja s plaćama sudaca visokih specijaliziranih sudova.

Riječ je o jednakim zahtjevima koji su izneseni i prihvaćeni u svibnju 2023. Ivana Bilušić iz Udruge hrvatskih sudaca o bijelom štrajku:

“Mi vjerujemo da će ovaj put odaziv biti daleko veći nego u svibnju kada je isto bio velik. Tada je preko 70 posto sudaca bilo u mjerama upozorenja usprkos svim nastojanjima ministarstva da ne dođe do tako velikog odaziva.”

A bez obzira na odaziv, premijer Andrej Plenković ranije je poručio – ministar pravosuđa ponudio im je božićnicu, dar za dijete, regres, uskrsnicu i druge benefite. “Mjesečno bi to iznosilo oko 110 eura, što kada pribroje ranijih 583 iznosi gotovo 700 eura”. Kaže – to što su izbori ove godine ne znači da će suci dobiti sve što im padne na pamet.

“Ja poštujem suce, to su moji kolege pravnici, sve je to u redu, ali nikakva ucjena Vlade sada neće proći. Niti od njih, niti od bilo kojeg drugog sektora. To sada namjerno govorim da svi malo smanje očekivanja u trenucima kada DZS objavljuje da je u studenom prosječna plaća u Hrvatskoj 1208 eura.”

Koliko će bijeli štrajk potrajati, vidjet ćemo jer obje strane ističu da su otvorene za nastavak pregovora.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!