I TO JE MOGUĆE: U 2023. će se realne plaće povećati za pola posto! – kaže Vujčić

Iduće godine rastu kamatne stope, raste BDP, rastu realne plaće, a inflacija bi mogla usporiti- procjene su Hrvatske narodne banke koje su objavljene na godišnjem brifingu za novinare.

Izvor: Media servis

Iako su zadnje procjene HNB-a o kretanju BDP-a prognozirale gospodarski rast od 5,5 posto u ovoj, a jedan posto u idućoj godini, procjene su revidirane na više. Guverner HNB-a Boris Vujčić:

“ESB vidi da će se stopa rasta BDP-a u odnosu na ovu godinu, kada se očekuje da će ostvarenje biti 3,4 posto, značajno smanjiti na 0,5 posto uz vjerojatnost blage i plitke recesije, vjerojatno u zadnjem kvartalu 2022. i prvom kvartalu iduće godine. Nakon toga bi trebao uslijediti oporavak koji bi ukupan rast gospodarstva doveo na 0,5 posto”.

Isto tako se očekuje i rast kamatnih stopa. Naime, upravno vijeće Europske središnje banke odlučilo je povećati ključne kamatne stope za 50 baznih poena i depozitne za 2 posto.

”Očekuje se da je proces povećanja kamatnih stopa u tijeku i da ova razina nije dovoljna da dovede stopu inflacije na srednjoročni cilj od 2 posto i usidri inflacijska očekivanja, pa se može očekivati da će se proces zatezanja monetarne politike uz povećanje kamatne stope nastaviti.”

Ipak, uz postupno smanjivanja uvozne inflacije te cijena uvoznih energenata, u 2023. godini očekuje se značajno smanjivanje inflacije.

”Sa 8,4 posto u ovoj godini, na 6,3 posto u idućoj godini, ali ostati i dalje značajno veća od srednjeročnog cilja Europske središnje banke koji je dva posto. Očekuje se da će tako biti i u 2024. i u projekciji za 2025. godinu”.

Vujčić je otkrio i kako bi gospodarska kretanja mogla djelovati na životni standard građana.

”Mi očekujemo da će realne plaće u 2022. godini pasti za 1,7 posto. Međutim, za iduću godinu očekujemo povećanje realnih plaća za pola posto i dalje rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti, tako da iduće godine bi život ljudi trebao biti blago bolji nego što je bio ove godine”.

No, hoće li blagi rast realnih plaća biti dovoljan za normalan životni standard s obzirom da se i dalje očekuju povišene cijene energenata, pitanje je na koje još nema odgovora.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!