UGOSTITELJI NA KOLJENIMA: Razmišljaju da sami sve otvore, ili izađu na ulicu

U Mreži Prvog na HR-a govorili su pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš, načelnik Stožera istarske županije Dino Kozlevac, predsjednik atletskog saveza Ivan Veštić i ugostitelj Dražen Biljan.

Tema je bila popuštanje mjera i epidemiološka situacija. Biljan smatra da sve sektore u ugostiteljstvu treba izjednačiti, ali “kava za van su mrvice za njihovo preživljavanje”.

Tražili su mogućnost dostave, ali to je manje od 3% prihoda, što im neće pomoći gotovo ni u čemu. Govorio je o posljedicama “lockdowna”, kaže da su ugostitelji na podu i nemaju nikoga da ih podigne i pomogne.

Kozlevac je tražio da se dopusti rad teretana i sportskih klubova, zadovoljan je najavom da će se to ostvariti, ali su oprezni i prate epidemiološku situaciju. Rekao je da u Istarskoj županiji već 5 tjedana pada broj oboljelih i mogu početi s popuštanjem mjera. Procijenili su, dodaje, da sportske centre i pojedinačne sportove mogu dopustiti. Očekuje da struka nađe rješenje i da će od 1. veljače ta mjera biti donesena.

Na pitanje koliko dugo kafići mogu izdržati, Biljan kaže da su oni gotovi, žele što prije početi raditi. Po službenim podacima, 1098 je zatvoreno od početka pandemije. Čeka ih, rekao je, dugotrajan povratak gostiju. Skeptični su i smatraju da će proći mnogo vremena da se vrate. Sve ugostitelje treba, rekao je Biljan, otvoriti u isto vrijeme, nije ih dobro dijeliti.

“Nismo otok unutar Europe, moramo pratiti situaciju u okruženju”, rekla je Bubaš. Dodala je da treba gledati i iskustva drugih zemalja.

“Sport je nastradao više no što mislite”, rekao je Veštić. Upozorio je na nelogičnosti što se tiče mjera koje su na snazi.

U Italiji već danima traju prosvjedi ugostitelja pod sloganom “Otvorit ću”, Biljan kaže da su i oni vrlo blizu toga jer su spremni za rad.

“Maksimalno smo poštivali mjere dogovorene sa Stožerom. Smatram da je velika većina ugostiteljskih objekata sigurno mjesto za goste. Tu smo da maksimalno poštujemo mjere, u dogovoru sa Stožerom. Spremni smo početi raditi čim prije, ljudi su na izmaku snaga, računi su prazni, svakim danom se zatvaraju lokali i mi razmišljamo i o mogućnosti izlaska na ulicu ili o skupnom otvaranju u istom danu”, rekao je Biljan, prenosi HRT.