NOVI VIRUS IZVAN KONTROLE: Već je u nekim zemljama EU – mnoge stopirale promet s Velikom Britanijom

Niz europskih zemalja privremeno prekida zračni promet s Velikom Britanijom, među njima i Hrvatska.

Nizozemska je prva zabranila letove u nedjelju, a slične su mjere zatim poduzele Belgija, Austrija, Francuska, Italija, Litva, Latvija, Estonija, Bugarska Češka, Švedska.

Zabranu bi mogla uvesti cijela Europska unija, jer traju konzultacije o zajedničkom odgovoru na pomorske, željezničke i cestovne veze s Britanijom.

Irska uvodi 48-zahranu letova s Britanijom, a uvodi i ograničenje trajektnog prometa, piše agencija dpa.

Izvan Europe Argentina, Čile, El Salvador, Iran najavili su prekid zračnog prometa, a nešto ranije i Kanada.

Britanski premijer Boris Johnson objavio je u subotu da je novi soj virusa izazvao brzi rast broja zaraženih i njegova vlada ojačala je ograničenja kretanja za London i obližnja područja čime su pale u vodu nade da će doći do nekih oblika popuštanja mjera za Božić.

Johnson je za ponedjeljak sazvao sastanak vladina ureda za izvanredna stanja na kojem će se raspravljati o međunarodnom prometu, posebice teretnom u i iz Velike Britanije, rekla je u nedjelju vladina glasnogovornica.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe da bi novi soj po prvim informacijama “mogao biti zarazniji”, ali da nema “nijednog dokaza o promjeni težine bolesti”, premda se to još istražuje.

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao je u nedjelju za BBC da je “novi virus zvan kontrole”.

Pojedini slučajevi novog soja već su se pojavili u nekim zemljama Europske unije, piše dpa.

Zdravstvene vlasti u Nizozemskoj i Italiji izvijestile su da je virus u varijanti kakva je opisana u Britaniji identificiran u njihovim državama prije nekoliko tjedana.