ŠPREM O POVRATKU U ŠKOLE: Kao da skočite u bazen s morskim psima pa se nadate najboljem

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem pojasnila je zašto su poslali zahtjev za odgodom otvaranja škola.

Gostujući na N1 Televiziji rekla je kako smatraju da nisu ispunjeni svi preduvjeti za povratak učenika, a odgovora na brojna pitanja nemaju i to samo nekoliko dana prije početka nastave.

Upute su nedorečene, kaže, a postavljaju se brojna pitanja. Ne može se reći da se učenicima osigurava sigurnost u školama, tvrdi,  jer sanitarni i prostorni uvjeti u hrvatskim školama to ne dozvoljavaju. “Ova me situcija podsjeća kao da skočite u bazen s morskim psima pa se nadate najboljem.”

Imaju škole gdje nitko neće doći, ali i da ima i onih gdje će više od 190 učenika doći u školu pa se nameće pitanje što je s ugrozom zdravlja ne samo učenika nego i zaposlenika. Nije riješeno ni pitanje što je s učiteljima koji su rizična skupina. Za njih je, smatra, Ministarstvo obrazovanja prebacilo lopticu na poslodavce, tj.ravnatelje.

“Obzirom na poznavanje funkcioniranja različitosti u Hrvatskoj sada pojedini ravnatelji temeljem takve upute mogu donijeti odluku da zaposlenik i dalje realizira svoj dio online, drugi može odlučiti da se bez obzira na rizik mora vratiti na posao, a treći će doći na ideju da zaposlenik otvori bolovanje. Dok nemamo konkretne mjere za zaposlenike i učenike, a roditelji sigurnost, mislim da je odluka suluda i vidimo i strah i rizik i nesigurnost koja je iz dana u dan sve veća.”

Smatra da se odluka o povratku u škole treba zaustaviti jer su se već svi u sustavu naviknuli na online nastavu pa je najbolje rješenje tako završiti školsku godinu.

Oko sutrašnjih pregovora oko temeljnog kolektivnog ugovora i dogovororenih povišica kaže da ne zna što Vlada očekuje, ali zna da su sindikati spremni za pregovore.Misli da nitko ne može očekivati da zaposlenici u sustavu obrazovanja koji trenutno rade više od 40 sati dnevno, da im se u isto vrijeme režu plaće. Ističe da u razgovoru s kolegama iz Europe niti jedna zemlja do sada nije spominjala rezanje prava i plaća u sektoru obrazovanja i da će i oni na tome inzistirati.

Smatra da smanjenje plaća u javnom sektoru ne bi spasilo ni privatni sektor ni proračun, a samo bi povećali daljnje zaostajanje, a ljudi bi manje trošili. “Bilo koji rez nije prihvatljiv ni koristan”, zaključuje Šprem.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!