ANDREJ PLENKOVIĆ: Vlada čini sve da se sačuvaju radna mjesta, plaće i mirovine su zagarantirane

U Hrvatskoj je 19 oboljelih od koronavirusa. Od jučer je službeno proglašena pandemija u svijetu i epidemija u Hrvatskoj.

Izvor: Media servis

Nastave sutra neće biti u istarskoj županiji, a od ponedjeljka će se održavati online i putem HRT-a. Premijer Plenković je na sjednici Vlade najavio i nove, restriktivnije mjere.

Ministar zdravstva Vili Beroš za Media servis je potvrdio da su prva tri pacijenta koja su u Hrvatskoj oboljela od koronavirusa dobila prve negativne nalaze na virus.

“Svi su asimptomatski, dakle nemaju tegobe. njihovi prvi nalazi su negativni, čeka se potvrda negativnog nalaza u roku od 48 sati, to će biti sutra. Ako budu i drugi nalazi negativni, oni će otići kući. Oni već pitaju zašto ne mogu kući kad nemaju simptome i dobro se osjećaju. Moramo biti oprezni, pravila struke nalažu takvo postupanje i mi se toga pridržavamo. Pratimo situaciju, testiramo i kad se svi uvjeti ostvare oni će otići doma‘‘, rekao je ministar.

Premijer Andrej Plenković na sjednici je Vlade detaljno izvijestio o mjerama koje su dosad poduzete, te je najavio novu vezanu uz javna okupljanja.

“Stožer je za sada preporučio odgađanje svih skupova s više od 1000 ljudi, danas će ići još restriktivnije mjere kada budete imali Stožer u danu.”

Istaknuo je kako će Vlada učiniti sve da sačuva radna mjesta i pomogne u likvidnosti poslovanja.”Ono što možemo učiniti to su određene odgode, određena fleksibilnost u dinamici plaćanja. Komisija EU je za sada predvidjela paket 25 milijardi eura za pomoć poduzetnicima, dio toga će se odnositi i na Hrvatsku, kombinirat ćemo nacionalne i europske mjere. Budući da cijeli ovaj mandat imamo konsolidirane javne financije, plaće i mirovine su zagarantirane.”

Škole i fakulteti sutra se zatvaraju u Istarskoj županiji, a u mjere će biti uključeni i vrtići. Nastava će se od ponedjeljka održavati online, rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, koja u Bruxellesu vodi izvanredan sastanak s ministrima obrazovanja Unije na temu utjecaja koronavirusa.

“Učenici viših razreda osnovne škole u petom i sedmom razredu imaju svoje tablete, a oni koji nemaju doma nikakvo računalo ili pristup online materijalima, dobit će tablete u školi.”

Za uzrast od prvog do četvrtog razreda nastava će se emitirati na HRT3, objasnio je pomoćnik ministrice Divjak, Marko Košiček.

“Za vrijeme rata imali smo nastavu preko radija. Razgovarali smo i s drugim zemljama, primjerice i Kina koristi televiziju, Iran koristi televiziju, to je kanal koji je najmanjim učenicima prirodno okruženje i puno je sigurniji i kontroliraniji nego Internet.”