66. DAN RUSKIH NAPADA: Teško u Donbasu – Poljska šalje tenkove, SAD obučava ukrajinske vojnike

Stanje na ratom zahvaćenom istoku Europe i dalje je teško. Ruski napadi traju već 66 dana, a stanje je najteže na istoku zemlje oko Hersona te u pokrajini Donbas.

Ruske snage svakodnevno napreduju i potiskuju ukrajinsku vojsku. Najveći prodori su sa sjevera, južno i istočno od Izjuma, gdje se steže obruč oko uporišta ukrajinske vojske u Slovjansku i Kramatorsku u Donjeckoj oblasti. Ukrajina i dalje ne objavljuje svoje gubitke, no sve je više teških slučajeva u bolnicama.

Ipak, njihov predsjednik Volodimir Zelenski i dalje drži moral svoje nacije, a nakon odlikovanja najhrabrijih vojnika, svijetu je poručio:

“Borit ćemo se protiv okupatora dok ne oslobodimo svoju zemlju i svoj narod. Dok ne odgovorimo na svaku smrt koju su nam okupatori nanijeli.”

Druga faza ruskih vojnih intervencija već je neko vrijeme usmjerena na Donbas, a Zelenski strahuje što čeka tu regiju.

‘‘Ako Rusi uspiju u realizaciji svojih planova ili barem dijelom, i dalje imaju dovoljno artiljerije i avijacije da unište cijeli Donbas. Baš kako su uništili Mariupolj – grad koji je nekada bio jedan od najrazvijenijih u regiji, a sada je kao ruski koncentracijski logor usred ruševina‘‘.

Da je situacija u Donbasu uistinu ozbiljna, svjedoči i glasnogovornik Glavnog stožera ukrajinske vojske Oleksandr Štupun.

“U smjeru Donjecka kako bi sprječio pregrupiranje naših postrojbi, neprijatelj gađa položaj iz topništva minobacača i višecijevnih raketnih sustava duž cijele linije sukoba.”

Za to vrijeme, Ukrajini stiže sve više oružja. Poljska je isporučila 200 tenkova i nekoliko desetaka borbenih vozila, a glasnogovornik Pentagona John Kirby poručuje:

“Danas mogu objaviti da su Sjedinjene Države počele obučavati ukrajinske oružane snage na ključnim sustavima u američkim vojnim postrojenjima u Njemačkoj. Sve se to nadovezuje na početnu topničku obuku koju su ukrajinske snage već dobile negdje drugdje, a također uključuju obuku za rad na radarskim sustavima i oklopnim vozilima.”

Dodajmo ovome kako je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao kako su mirovni pregovori između dviju zemalja teški kao i da je ukidanje sankcija nametnutih Rusiji dio pregovora.