NOVA ENERGETSKA STRATEGIJA: Ministar Dobrović – projekt “Plomin C” i istraživanje Jadrana na počeku

slaven dobrović

Hrvatska bi do polovice ove godine mogla dobiti novu energetsku strategiju baziranu na obnovljivim izvorima eneregije, najavio je u razgvoru za Media servis ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović koji bi o tome idući tjedan trebao razgovarati s ministrom gospodarstva Panenićem.

Dobrović ističe kako je izvjesno da u njoj neće biti mjesta za Plomin C i termoelektaranu Ploče. Što se tiče istraživanja Jadrana ta je priča,kaže, i dalje otvorena.

Iako se službeno od projekta Plomin C nije odustalo, te će se konačna odluka o strateškom projektu bivše Vlade donijeti nakon ozbiljne analize, za ministra iz redova Mosta dvojbe nema.
“Teško je očekivati da nova strategija može opravdati Plomin C, jedan uvozni ugljen koji je ekonomski nepouzdan za Hrvatsku jer je cijena višestruko veća nego tržišna danas, a i znamo da je termoelektrana na ugljen po definiciji ona koja je prilično opterećena emisijama stakleničkih plinova, ali isto tako i drugih zagađivala u zraku”, rekao je Dobrović.

Dobrović ističe da se Hrvatska mora okrenuti slabo iskorištenim obnovljivim izvorima energije na čemu će se bazirati nova energetska strategija koja bi trebala biti gotova do sredine godine.”Koja će uzeti u obzir novu europsku politiku. mi imamo obveze smanjivanja emisija stakleničkih plinova, imamo obveze povećanja udjela obnovljivih izvora energije, imamo obvezu u pogledu povećanja energetske efikasnosti”, dodaje Dobrović.

Na pitanje šalje li se mogućim odustajanjem od Plomina C neozbiljna poruka investitorima ministra odgovara da je nacionalni interes iznad svega, no i poručuje da bi se novom strategijom u budućnosti trebale izbjeći ovakve situacije.”Svakako ta strategija mora biti usklađena s općom strukom, ne biranom strukom, već da to bude jedan opći konsenzus i na temelju toga dugoročno voditi politiku i biti otvoren prema ulaganjima. Mislim da će time i strani investitori biti u povoljnijem položaju”, kaže Dobrović.

Gašenju strateškog projektu Plomin C koji je ušao u visoku fazu razvoja navodno nisu skloni u HDZ- u kojem, kako piše Večernji, smatraju da projekt treba redefinirati u smjeru koji bi bio prihvatljiv Europskoj komisiji. HEP je kao partnera za Plomin C izabrao japanski Marubeni a Bruxellesu je sporna otkupna cijena električne energije jer je veća od tržišne, pa su upozorili da bi se sporazum mogao definirati kao nedopuštena potpora.

Naravno, ne treba zanemariti ni visoke penale koji bi se trebali isplatiti Japancima u slučaju prekida projekta.”Opet ćemo tu staviti struku i argumentiranu raspravu. Ja to ne bih stavljao u sferi političkog diskursa, nego stručnog. Postoje argumenti za i protiv. Nema smisla da nam glavne investicije budu te koje ustvari generiraju dugotrajnu štetu za nas”, rekao je ministar Dobrović.

Što se tiče istraživanja Jadrana tu je priča, kaže ministar, i dalje otvorena.”O tome ćemo razgovarati zato što sam se ja raspitao u mom resoru i moguće je s tim nastaviti, međutim postoje vrlo jasni standardi zaštite okoliša koji se mogu poštivati i postupak može ići dalje”, kaže Dobrović.

A dok Banski dvori još važu, Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner pozdravlja moguće odustajanje od Plomina C, i okretanje prema obnovljivim izvorima energije.”Kombinacija i dobar miks obnovljivih, zajedno sa reverzibilnim hidroelektranama i nešto malo preostalo fosilnih, vjerojatno plinskih koje bi bile visoko fleksibilne, je dokazano sa niza stručnih i znanstvenih radova kao nešto što je za Hrvatsku sasvim optimalno”, rekao je Piršić.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!