46. DAN RATA: Rusi dovode nove snage, snimljen veliki konvoj, sprema se ofenziva na Donbas

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 46. dan. Satelitske snimke koje je napravila i analizirala tvrtka Maxar Technologies pokazuju desetak kilometara dug ruski vojni konvoj istočno od Harkiva.

Slike prikazuju “oklopna vozila, kamione, artiljeriju i prateću vojnu opremu” koji čine konvoj, navodi Maxar.

Na početku rata bilo je govora o desetke kilometara dugom konvoju koji je od granice s Bjelorusijom išao prema Kijevu.

Tada se pretpostavljalo da će Rusi pokušati okružiti Kijev, no do toga nikad nije došlo, navodi CNN.

Ukrajinski dužnosnici kažu da su u tijeku velike borbe na istoku zemlje, s teškim granatiranjem diljem Donbasa, uvod u ono za što upozoravaju da bi mogla biti velika ruska ofenziva.

Vjeruje se da Rusija za planiranu ofenzivu na Donbas ima na raspolaganju nešto manje od 100 bataljuna. A navodno kreće i regrutiranje više od 60 tisuća vojnika – dijelom novih ročnika, dijelom rezervista. Broj taktičkih jedinica u blizini ruskog pograničnog grada Belgoroda, nasuprot graničnog područja Ukrajine gdje se nalazi Harkiv, porastao je ovih dana s 30 na 40.

Inače se te vrste jedinica sastoje od 600 do 1000 vojnika. Presudnom za ruske planove o invaziji na Donbas mogla bi se pokazati bitka za grad Slovjansk, ključnu stratešku točku na istoku Ukrajine. Ako žele opkoliti ili barem pritisnuti ukrajinsku vojsku istovremeno i sa sjevera i s juga, Rusi jednostavno moraju zauzeti Slovjansk. Tada će se moći povezati s postrojbama na istoku koje napadaju grad Rubižne, u kojemu je pogođen spremnik s dušičnom kiselinom, što je lakši put i odsjeklo bi manji broj ukrajinskih snaga, ili mogu krenuti dalje prema Horlivki i Donecku, čime bi uspjeli okružiti veći dio ukrajinskih snaga.

Ako Rusi ipak ne uspiju u zauzimanju Slovjanska, vjerojatno se neće moći probiti kroz čvrste defanzivne pozicije ukrajinskih snaga, uspostavljane još 2014. Kada je riječ o Luhanskoj oblasti, tamošnji guverner pozvao je stanovništvo na daljnju hitnu evakuaciju. U tamošnjim gradovima i selima i dalje se nalazi oko 30 posto populacije. U subotu je inače dogovoreno 10 humanitarnih koridora. Jedan od njih ide i iz napaćenog Mariupolja, koji većinom još uvijek kontroliraju ukrajinske snage.

Više od 260 ukrajinskih marinaca položilo je, naime, oružje pred Rusima nakon četiri dana pregovora, koji su se odvijali usporedno s borbama. Sama predaja odvijala se u nekoliko faza, pod unakrsnom vatrom, na neutralnom terenu, u konvoju od nekoliko njih, izvijestio je iz Ukrajine Dragan Nikolić za HRT.