40. JE DAN RATA: Rusi i dalje razaraju – stižu glasne optužbe za genocid

Situacija na istoku Europe se ne smiruje, ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 40. dan, a borbe su se nastavile.

Izvor: Media servis

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je počinila “genocid” u Ukrajini kako bi istrijebila “čitav narod”, dan nakon otkrića velikog broja ubijenih na ulicama Buče, grada blizu Kijeva.

Zbog pokolja u Buči, ukrajinsko tužiteljstvo pokrenulo je istragu, a procesuiranje počinitelja i kažnjavanje odgovornih za ratne zločine nad civilima zatražili su i zapadni dužnosnici. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je za CNN kako su smrti civila u Buči “brutalnost prema civilima kakvu Europa nije vidjela desetljećima što naglašava važnost da ovaj rat mora završiti”.

Osudama zločina u Buči pridružilo se i hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova. ”Zgroženi smo strašnim prizorima iz Buče gdje je pod ruskom okupacijom stradao velik broj civila. Čvrsto stojimo uz Ukrajinu. Nema opravdanja za ubijanje nedužnih civila, čime se gaze temelji na kojima počiva Europa, objavili su na Twitteru.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da njegove snage nisu pobile civile u Buči te da nijedan stanovnik nije bio izložen nasilju dok je taj grad bio pod kontrolom ruskih oružanih snaga. Dodaje da je ruska vojska civilima na tom području raspodijelila 452 tone humanitarne pomoći.

Ukrajinci zbog rata i dalje napuštaju svoje domove – više od četiri milijuna Ukrajinaca otišlo je u susjedne zemlje, dok su u našu zemlju stigle 11 974 izbjeglice. Najviše je žena i djece, a tek 13 posto muškaraca koji su se smjestili većinom u pojedinačnim smještajima.