31. DAN RATA: Putin je računao da će podijeliti NATO, ali ostali smo zajedno – kaže Biden

Trideset i prvi je dan ruske invazije na istoku Europe. Zvuk sirena i dalje je ukrajinska svakodnevnica, a nastavljeno je granatiranje Harkiva, Černjihiva, Mariupolja i mnogih drugih gradova.

Izvor: Media servis

U susjedstvu se nalazi i američki predsjednik Joe Biden koji je u posjetu Poljskoj, dok njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski poručuje kako Ukrajina zadaje snažne, teške udarce ruskim snagama.

Niti noćas nije bilo mirno u Ukrajini. Rusija i dalje nemilosrdno napada i bombardira, no ukrajinske snage brane se i dalje. Potpuno je jasno kako je plan ruskog predsjednika Vladimira Putina o brzom osvajanju ukrajinskih gradova, pa tako i metropole Kijeva – pao u vodu. Ipak, kako neki izvori tvrde Rusi se sada okreću tzv. planu B. Potvrđuje to i podatak koji je predstavio dužnosnik ruskog glavnog stožera general pukovnik Sergej Rutskoj. On je po prvi puta javnosti predstavio detaljnije naznake ruske strategije. Prema njemu prva faza ruske intervencije je završena, a sada slijedi koncentriranje na glavni cilj – oslobađanje Donbasa.

Sve ovo malo vrijedi onima koji su u ovim sukobima izgubili svoje najmilije, a prema podacima ukrajinskog državnog odvjetnika u ratu je dosad izgubljeno više od 130 dječjih života. Obavještajni podaci govore da, iako je odustala od nekih gradova ruska vojska nastavlja granatiranja stambenih dijelova. Stanje je i dalje najgore u Mariupolju. Pregovori oko humanitarnih koridora traju tjednima, a s vremena na vrijeme poneka evukacija uspije. Ukrajinski se predsjednik osvrnuo na to prilikom obraćanja naciji.

“Humanitarnim koridorima iz Mariupolja do sada je evakuirano 26,000 ljudi. Situacija u gradu ostaje tragična. Apsolutno tragična. Ruska vojska ne dopušta nikakvu humanitarnu pomoć u grad”.

Ipak, prema novim informacijama zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk potvrdila je kako je postignut dogovor oko novih 10 koridora kojima će se kroz dan evakuirati civili iz opkoljenih gradova i mjesta. Američki predsjednik Joe Biden nalazi se u ukrajinskom susjedstvu, Poljskoj, koja je zaprimila više od 2 i pol milijuna ukrajinskih izbjeglica. Pohvalio je napore svih službi, te naglasio kako je NATO savez pokazao ono što Putin nije očekivao, a to je sposobnost svih aktera da dišu kao jedno.

“NATO je potpuno ujedinjen. Nema razilaženja u našim točkama gledišta. Što god radimo, radimo zajedno. Uvjeren sam da je Vladimir Putin računao na to da će podijeliti NATO savez. Odvojiti istok i zapad. Ali nije uspio, svi smo ostali zajedno.”

Nakon izbivanja iz javnosti i govorkanja kako je doživio srčani udar, ruski ministar obrane Sergej Šojgu, inače vrlo blizak Vladimiru Putinu, vodio je sastanak Vijeća za obranu. Okupljenima je poručio:

“Nastavljamo unapređivati opskrbu oružja o opreme koristeći kreditna sredstva. Prioritet su nam visokoprecizna dalekometna oružja, oprema za zrakoplove kao i održavanje borbene spremnosti strateških nuklearnih snaga.”

​Ruska strana također je objavila kako ne misli za akciju u Ukrajini pozivati rezerviste te da su lažni pozivi rezervistima upućeni iz Ukrajine. Bivši ruski predsjednik Dimitrij Medvedev izjavio je da Rusija ne mora koristiti nuklearno oružje samo kao odgovor na nuklerni napad već i kao odgovor na korištenje konvencionalnog naoružanja, osjeti li se da joj je ugrožena egzistencija ili su napadnuti njezini saveznici. Iz Ukrajine stižu i vijesti da su ruske snage zauzele grad Slavutić. Radi se o mjestu gdje žive radnici koji opslužuju zatvorenu nuklearku u Černobilu. Regionalni čelnik u objavi je rekao da su snage otele gradonačelnika.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!