30 GODINA OD UBOJSTVA: Likvidiranoj obitelji Zec odat će počast prvi put i gradonačelnik Zagreba

Tomislav Tomašević postat će prvi zagrebački gradonačelnik na obilježavanju likvidacije obitelji Zec koja je likvidirana 1991. zbog svoje nacionalnosti.

Gradonačelnik će sudjelovati u programu komemoracije koju organiziraju Antifašistička liga RH i Srpsko narodno vijeće povodom tridesete godišnjice ubojstva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca, i to s Borisom Miloševićem, potpredsjednikom Vlade RH, Miloradom Pupovcem, predsjednika SNV-a, kao i s ljudskopravaškim aktivistima i aktivistkinjama koji godinama na današnji dan posjećuju ovo mjesto, priopćeno je iz SNV-a.

Komemoracija će se održati danas na lokalitetu kod bivšeg sljemenskog doma Adolfovac, s početkom u 18 sati, gdje su u noći sa 7. na 8. prosinca 1991. ubijene djevojčica Aleksandra i njezina majka Marija Zec.

Prije 29 godina, u noći sa 7. na 8. prosinca 1991., pripadnici postrojbe Tomislava Merčepa ubili su članove obitelji Zec. Zagrebačka obitelj Zec – otac Mihajlo, supruga Marija i njihova dvanaestogodišnja kći Aleksandra – likvidirana je vatrenim oružjem u noći na 8. prosinca 1991.​

Imućni zagrebački mesar Mihajlo Zec ubijen je kada je pokušao pobjeći iz svoje kuće na Trešnjevci u koju su oko 23 sata upale naoružane osobe, a njegovu suprugu i maloljetnu kćer ubojice su odveli do planinarskog skloništa doma Adolfovac na Sljemenu te ih tamo pogubili. Nakon smaknuća, mrtva tijela su prekrili smećem.

Zbog ubojstva uhićeni su Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović – neki od njih su pred istražnim sucem priznali ubojstva, no kako pred istražnim sucem nisu imali odvjetnika, a što iskazi su izbačeni te su oni oslobođeni.

Nedugo nakon što je policija pronašla tijela, uhićeni su pripadnici Merčepove postrojbe – Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović – od kojih su neki pred istražnim sucem priznali ubojstva, no na suđenju je utvrđeno kako pred istražnim sucem nisu imali odvjetnika, a što su po zakonu za toliko teško djelo morali imati, pa su njihovi raniji iskazi izbačeni te su oni oslobođeni.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!