PREDSJEDNICA SA SINDIKATIMA: Ja ne mogu dati ključ, ali mislim da možemo riješiti odnos INA – MOL

Kolinda Grabar Kitarović

Transport 600 tona sirove nafte u Rafineriju Rijeka i to pod okriljem noći i bez znanja hrvatskih predstavnika u Upravi i Nadzornom odboru INA-e izazivao je novi sukob ključnih dioničara, Vlade i MOL-a, u domaćoj naftnoj kompaniji.

Izvješće: Media servis

Kako pronaći rješenje tog problema bila je tema razgovora Stožera za spašavanje Rafinerije Sisak i Sindikata koji djeluju u sisačkoj Rafineriji s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

“Ovo je pitanje ne Vlade, već nacionalnog konsenzusa u Hrvatskoj, i vjerujem da ćemo radit ka tome. Neke će se stvari javno izgovoriti,a neke će se dogovarati, međutim u svemu radnici trebaju biti involvirani i informirani” rekla je predsjednica naglašavajući da je ovo pitanje, pitanje budućnosti i nacionalne sigurnosti Hrvatske.

“Prije svega trebamo zauzeti državni stav, moramo sjesti, dogovoriti, jer ovo je pitanje nacionalne sigurnosti, jer to nije izdvojeno pitanje Rafinerije ili INA-e, riječ je o budućnosti RH” dodala je Grabar Kitarović.

Zadovoljni razgovorom bili su i sisački rafinerci, Predrag Sekulić predstavnik Stožera kaže da su oni išli u dobrom smjeru. “Razgovarali smo ugodno, otvoreno i konstruktivno i vjerujemo da će predsjednica sa svoje strane poduzeti sve u svojoj moći kako bi se sačuvala energetska neovisnost RH” rekao je Sekulić.

Da se ide u dobrom smjeru mišljenja je i predsjednica napominjući da čarobnog štapića nema.

“Ja ne mogu dati ključ rješenja, ali mislim da ovi procesi koji se odvijaju paralelno u konačnici idu u dobrom pravcu i da bismo kroz nekoliko mjeseci mogli riješiti kako pitanje odnosa INA – MOL, tako i nadograđivati odnose s Mađarskom” dodala je Grabar Kitarović.

Stožer za obranu rafinerije nafte Sisak stoji čvrsto pri stajalištu očuvanja rada i nastavka primarne prerade rafinerije u Sisku, te njene daljnje modernizacije u skladu sa potpisanim ugovorima. Poručuju da će na svaki sličan potez Uprave ubuduće odgovoriti industrijskim i sindikalnim akcijama koje će uključivati i građane Siska.

Komentiraj