MATIĆ O UHIĆENJIMA U ORAŠJU: Tajne se službe u nas bave tko s kim spava i tko koga še**

predrag matić

Sud u Sarajevu uskoro bi trebao objaviti odluku ostaju li desetorica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane u istražnom pritvoru ili će se braniti sa slobode. Zbog uhićenja u Orašju i stanka u Saboru.

Stanku su zatražili MOST i HDZ. “Sve zločine treba osuditi, ali karakter Domovinskog rata u Hrvatskoj, kao sudionik u BiH hrvatske vojske zaustavili smo velikosrpsku agresiju i Šešeljov četnički pohod. Ovdje se izvrće istina, nama treba istina o Domovinskome ratu”, poručio je Miro Bulj.

Poručio je da je predsjednica dužna nakon ovakvih događaja sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost, a nadležne institucije trebaju zaštititi hrvatske državljane. I HDZ-ov Miro Kovač zatražio je intervenciju predsjednice i Vlade kako bi se riješila pravna nesigurnost i otkrilo koja su imena na optužnicama.

“Nije normalno da naša vlada otputuje u BiH, da pošalje pozitivnu poruku i da kao čestitku, kao pozdrav dobijemo deset uhićenja u bosanskoj Posavini”, rekao je Miro Kovač.

U svjetlu nedavna posjeta Plenkovića BiH o svemu se oglasio i bivši ministar branitelja SDP-ov Predrag Matić.

Plenković je, ako je htio posjetiti BiH, trebao ići usključivo u Sarajevo, kaže Matić i odgovara na pitanje jesu li ovom slučaju zakazale sigurnosne službe.

“U svakom slučaju, poslati premijera, a ne pripremiti ga na ovo… pa ovo je nešto što su tajne službe trebale znati, ali dok se oni bave time tko koga š***, tko je s kim spavao, gdje tko ide na ljetovanje i zimovanje, tko će se baviti još i takvim stvarima!”, zaključuje Matić.

Desetorica pripadnika HVO-a uhićeni su prekjučer, dva dana nakon posjete premijera Plenkovića BIH. Tužiteljstvo BiH sumnjiči ih za ratne zločine nad Srbima s područja Orašja 92. i 93. godine.