PRIZNANJE JOSIPA VRESKA: Da, primio sam mito, i to tri puta po 70.000 eura – ukupno 210.000!

Josip Vresk

Član DIP-a Josip Vresk je na sudu priznao da je u tri navrata primio mito u iznosu od po 70 tisuća eura, što je ukupno 210.000 eura.

Pri Zemaljskom sudu u Klagenfurtu vodi se sudski postupak protiv bivšeg čelnika Hypo Alpe Adria Banke Josefa Kirchera zbog otuđivanja 1,7 milijuna eura.

Slučaj je važan i za Hrvatsku jer je tijekom istrage utvrđeno da je dio novca, čak 630.000 eura, kao mito završio kod nekoliko hrvatskih političara. Jedan od njih je član DIP-a Josip Vresk.

Dokumente i prijevod s njemačkog priznanja u Austriji o primanju mita člana Državnog izbornog povjerenstva (DIP) u dva mandata Josipa Vreska objavio je HRT.

Vresk je na sudu rekao kako potvrđuje da je od Alexa Kropiuniga od od kraja 2006. godine do svibnja 2007. godine tri puta dobio po 70.000 eura u gotovini.

“Ukupno sam dakle od Alexa Kropiuniga dobio 210.000 eura. Točnih vremena i mjesta predaje se više ne sjećam. Kod predaje novca su uglavnom, time mislim dva ili čak tri puta, osobno bili

nazočni Danijel Ropus i Davorin Mlakar”, rekao je Vresk sucu.

Na pitanje jesu li i Danijel Ropus i Davorin Mlakar također dobili novac od Alexa Kropiuniga, Vresk je odgovorio da je barem jednom osobno vidio da je Kropiunig predao novac u omotnici Ropusu i Mlakaru. “No, vremena, odnosno mjesta predaje se više ne sjećam”, rekao je.