166. DAN RATA: Neće biti pregovora ako Rusija održi referendume o odcjepljenju

Četiri teretna broda koja prevoze više od 160.000 tona hrane jučer su isplovila iz Ukrajine u sklopu dogovora o deblokadi pomorskog izvoza te zemlje.

Izvor: Media servis

Istodobno, nastavljaju se granatiranja ukrajinskih gradova. Žestoke borbe vode se u Hersonu i Harkivu. Ukrajinska vojska jučer je izvijestila o eskalaciji napada sjeverno i sjeverozapadno od Donjecka. Ruske snage napale su ukrajinske položaje u blizini mjesta Piski i Avdivka.

Proruski separatisti koji upravljaju okupiranom regijom Zaporižja su objavili da ne odustaju od planova za održavanje referenduma o pridruživanju Rusiji, koji je planiran u rujnu. Točan datum referenduma još nije odlučen, rekao je za RIA Novosti Vladimir Rogov, član separatističke uprave.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u najnovijem obraćanju da pregovori s Rusijom neće biti mogući ako održi referendume u okupiranim područjima njegove zemlje.

“Pozicija naše zemlje ostaje onakva kakva je uvijek bila. Nećemo se odreći ničega što je naše. Ako okupatori krenu putem pseudo-referenduma, uskratit će si bilo kakve izglede za pregovore s Ukrajinom i slobodnim svijetom, koji će ruskoj strani očito u nekom trenutku trebati”.