158. DAN RATA: Ukrajinci napali dronom stožer ruske crnomorske flote

Ukrajinska vlada naredila je evakuaciju Donjecka gdje traju žestoke bitke sa snagama ruskog agresora. Riječ je o više stotina tisuća ljudi.

Izvor: Media servis

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u noćnom obraćanju rekao kako mnogi ne žele otići, ali da to ipak trebaju učiniti. Dodao je da će evakuirani civili dobiti naknadu. Vojno sposobne Ukrajince Zelenski je večer ranije pozvao na nastavak pružanja otpora okupatoru.

“Ruski teror prvenstveno je usmjeren na slamanje naše unutarnje snage. Rusija nam ne može ništa na bojnom polju. Naši branitelji su vrlo jaki. Ti i ja bismo trebali biti jednako jaki. Naše emocije, naša zajednička volja za borbom mora biti jaka do same naše pobjede. Što god okupatori činili, kako god pokušavali slomiti naš duh, moramo izdržati, biti mobilizirani i potpuno usmjereni na ono što je potrebno za našu pobjedu.”

Također, Zelenski je rekao kako je Ukrajina spremna započeti s izvozom žitarica iz svojih crnomorskih luka, ali čeka zeleno svjetlo UN-a i Turske, koje su posredovale u dogovoru s Rusijom kako bi se ukrajinskim brodovima omogućio siguran prolaz.

Ruski proizvođač plina Gazprom jučer je prestao opskrbljivati susjednu Latviju plinom, optužujući je da je prekršila ugovor o trgovanju, ali ne otkrivajući detalje. Nakon Poljske, Bugarske, Finske, Nizozemske i Danske, koje su odbile platiti plin onako kako to traži ruski predsjednik Vladimir Putin, isto je učinila i Latvija.

U nedjelju je na glavni stožer ruske crnomorske flote u Sevastopolju izvršen napad dronom, pri čemu je ranjeno pet osoba, objavio je guverner tog grada na anektiranom poluotoku Krimu Mihail Razvožajev.

“Ujutro, ukrajinski nacionalisti odlučili su nam pokvariti Dan ruske flote” koji se slavi u Rusiji u nedjelju, napisao je Razvožajev na Telegramu.

On je pojasnio da je dron sletio u dvorište glavnog stožera i ranio pet pripadnika.