10 ZAKLETVI ZA BUDUĆNOST: Evo čemu će prisegnuti šefovi članica EU-a

Podijelite članak

Premijeri i predsjednici 27 zemalja članica EU-a sudjelovat će na neformalnom summitu u Rumunjskoj u Sibiuu gdje će usvojiti deklaraciju s 10 zakletvi.

Prema pisanju Večernjeg lista, koji je dobio uvid u deklaraciju, sudionici će se obvezati na ujedinjenost bez obzira na sve, i u dobru i u zlu, ma što se dogodilo u budućnosti.

U Sibiuu će biti i premijer Andrej Plenković koji je o deklaraciji ranije razgovarao s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

“To je bio vrlo sadržajan i otvoren dijalog. Želio sam čuti kakav nam je zajednički stav oko izrade deklaracije koju će tamo usvojiti kao i strateške agende oko cijele EU u razdoblju 2019.-2024.”, rekao je premijer.

Obveze za budućnost EU-a su sljedeće:

1. Branit ćemo jednu Europu, od istoka do zapada, od sjevera do juga, jer nema mjesta podjelama koje idu protiv zajedničkog interesa.

2. Ostat ćemo ujedinjeni ma što da se dogodi. Pokazivat ćemo solidarnost u teškim vremenima. Možemo i hoćemo govoriti jednim glasom.

3. Uvijek ćemo tražiti zajednička rješenja, slušajući jedni druge u duhu razumijevanja i poštovanja.

4. Nastavit ćemo štititi naš način života, demokraciju i vladavinu prava. Neotuđiva prava i temeljne slobode svih Europljana teško su izboreni.

5. Rezultate ćemo pokazati ondje gdje je najvažnije. Europa će nastaviti biti velika u velikim stvarima. Približit ćemo Uniju građanima.

6. Uvijek ćemo štititi princip fer igre i poštenja, bilo da se radi o tržištu rada, socijalnoj skrbi, ekonomiji ili digitalnoj transformaciji. 7. Osigurat ćemo si sredstva prema ambicijama. Uniju ćemo opskrbiti sredstvima potrebnim za provođenje naših ciljeva i politika.

8. Štitit ćemo budućnost za sljedeće generacije Europljana. Investirat ćemo u mlade ljudei izgraditi Uniju sposobnu da se nosi s najtežim izazovima 21. stoljeća.

9. Štitit ćemo naše građane i brinuti se za njihovu sigurnost investirajući u meku i tvrdu moć i tako što ćemo surađivati s međunarodnim partnerima. 10. Europa će biti odgovoran globalni lider. Nastavit ćemo raditi s našim partnerima na obrani i razvoju međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima. Zajedno ćemo se boriti protiv klimatskih promjena, piše Večernji list.

Komentiraj