10. PAKET SANKCIJA RUSIJI: Evo što je sada odobrila EU

Švedsko predsjedništvo Europske unije sinoć je, na godišnjicu rata u Ukrajini, obznanilo kako je odobren 10. paket sankcija protiv Rusije.

Izvor: Media servis

Sankcijama se i dalje nastoji udariti na hranjenje ruskog ratnog stroja kao i širenje ruske propagande. Novi paket mjera donosi stroža ograničenja izvoza robe odnosno tehnologija koje imaju dvojnu namjenu te mjere protiv osoba i kompanija koje Rusiji isporučuju dronove, šire ruske dezinformacije i podupiru rat.

“EU stoji uz Ukrajinu i ukrajinski narod. Nastavit ćemo podupirati Ukrajinu koliko god bude potrebno”, objavili su, između ostalog, iz švedskog predsjedništva EU na Twitteru.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen jučer se iz Estonije osvrnula na ratna razaranja koju je Rusija uzrokovala na čelu s Vladimirom Putinom. “Umjesto da je izbriše s karte, Putin je suočen s nacijom koja je snažnija no ikada”, kazala je predsjednica EK.

“Ukrajina je postala testament hrabrosti nacije koja nikada neće posustati u svojoj potrazi za slobodom. To smo vidjeli svakoga dana ovog 365 dana dugog groznog rata. Baš kao što Estonija ponosno stoji kao slobodna i neovisna država i Ukrajina će nadjačati neprijatelja. Ukrajina će pobijediti jer Ukrajinci neće ustuknuti.”

Von der Leyen je, zajedno s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, posjetila Estoniju kako bi obilježili Dan neovisnosti te zemlje i odaslali poruku potpore istočnom dijelu Europe, prenosi Politico.