1. TRAVANJ NIJE ŠALJIV: Od danas opet po džepu – skuplji plin i struja

Prvi travanj. Nekada najsmiješniji dan u godini, prepun šala i dobrih spački, ovog će puta biti – prepun poskupljenja. Građane već mjesecima muči rastuća inflacija, potrošačka košarica sve je oskudnija, no od danas će se val poskupljenja preliti i na – režije.

Izvor: Media servis

​Poskupljuje plin, a cifre na računima trebale bi biti oko 16 posto veće. Nešto manje poskupjet će i struja, a iz HEP-a poručuju kako će prosječni račun biti skuplji za oko 27 kuna mjesečno. Sva ova poskupljenja udarila bi građane po džepu i puno drastičnije, da Vlada nije donijela paket mjera ne bi li zaštitila novi udar na ionako poljuljani životni standard. Na sjednici sredinom ožujka usvojen je paket mjera, a premijer Andrej Plenković tada je zborio ovako:

‘‘Taj paket vrijedan je 4,8 milijardi kuna, a on će sa zakonima koje će donijeti Sabor biti u potpunosti na snazi 1. travnja. Tako ćemo direktno pomoći građanima, poduzetnicima, najugroženijima, umirovljenicima, poljoprivrednicima, ribara‘‘.

Objasnio je i koliko bi zaista poskupljenje bilo kada država ne bi reagirala.

“Da Vlada ne donosi ovaj paket mjera od 1. travnja računi za struju poskupili bi 23 posto, a za plin 79 posto.”

Osim energenata, građane brinu i sve veće cijene na policama trgovina. Porast režija odrazit će se i na njihov raspoloživi budžet, a dodatni inflatorni udar spriječen je smanjenjem PDV-a na određene prehrambene proizvode s 25 i 13 na 5 posto.

Ministar financija Zdravko Marić objasnio je da bi to trebalo značiti kako je od danas jeftinije svježe meso i riba, jaja, voće i povrće, ulja i masti, higijenske potrepštine i mnoge druge namirnice, no brojni trgovački lanci svoje su cijene – iz empatije prema kupcima – spustili i ranije. Šef proračuna poručio je kako očekuje da se niži PDV odrazi na cijene artikala, ali ističe da cijene ne ovise samo o toj poreznoj stavci.