ZVONO ZA UZBUNU: Hrvatice puše najviše u Europi, a pušenje ubija

Podijelite članak

pušenje, cigareta, pušačica, žena koja puši

Hrvatska obilježava Dan bez duhanskog dima. Ovisnost je to koja spada među najčešće i najteže ovisnosti, najveći je pojedinačni uzročnik bolesti u modernoj civilizaciji i uzrokuje čak 20 posto svih smrtnih slučajeva u svijetu.

Svake godine u svijetu od posljedica pušenja umire 5 milijuna ljudi, a prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije do 2025. godine od pušenja će godišnje umirati više od 10 milijuna ljudi. Svake osme sekunde u svijetu od posljedica pušenja umire jedna osoba, a vjeruje se da će u 21. stoljeću cigareta ubiti milijardu ljudi.

Dan bez duhanskog dima prilika je da se pušači ostave cigarete. Svake godine ovaj dan obilježava se na prvi dan Korizme, a među onima koji se predstavlja kao strastveni nepušač je i zagrebački gradonačelnik. “Mene pitaju često na čemu si. Kada me pitaju, čude se jer mogu sve izdržati od 16 do 18 sati 365 dana puta 16 godina, znate što ja odgovorim: Ne pušim,” rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

A cilj je da se cigarete ostave i drugi, osobito mlađa populacija. Jer brojke govore da u svijetu svakodnevno oko 90 tisuća djece i adolescenata počinje pušiti. Pušači umiru 10 godina mlađi od nepušača. Što se tiče Hrvatske, najnovije statistike govore da nešto više od 31 posto Hrvata puši. Od te brojke, 3,6 posto su povremeni pušači.

Prestanak pušenja nije lagan korak, no već prvi dan osjećaju se posljedice – ali na bolje, ističe zamjenik pročelnice za zdravstvo Gzim Ređepi.”Dan bez duhanskog dima na prvi dan Korizme neka bude poziv bar na jedan dan. struka kaže da nakon 12 tjedana prestanka pušenja poboljšava se cirkulacija, znatno bolje pušači podnose napor, nakon tri mjeseca počinje se poboljšavati plućna funkcija.

Godinu dana nakon prestanka pušenja rizik za kardiovaskularni incident je tri puta manji nego kod nepušča,a a nakon pet godina izjednačuje se rizik za kardiovaskularni incident. Deset godina nakon prestanaka pušenja rizik na karcinom pluća je gotovo kao kod nepušača,” rekao je Gzim Ređepi. Hrvatska je u neslavnom vrhu po broju pušača, ali među ženskom populacijom.

“U usporedbi učestalog pušenja s drugim europskim zemljama u razdoblju od 2008. do 2013. prvi smo s 27 posto. Iza nas je Grčka, Poljska, Ruska Federacija, Rumunjska, Turska, Ukrajina,” kaže Gzim Ređepi.

Kako bi potaknuli pušače da kažu zauvijek zbogom cigareti, razne zdravstvene institucije pokrenule su niz aktivnosti u povodu Hrvatskog, ali I Svjetskog dana nepušenja koji se obilježava 31. svibnja. Hrvatska kuća disanja usmjerila se na nekoliko edukativnih akcija, istaknuo je upravitelj Miroslav Samaržija.

“Jedna se zove prevencija i rana dijagnostika karcinoma pluća, bit će uključeno puno institucija u tu akciju. Druga velika akcija je unaprjeđenje respiratornog zdravlja posvećena je kronično opsretivnoj plućnoj bolesti, kako je prevenirati, dijagnosticirati i bolje liječiti,” rekao je Miroslav Samaržija.

Hrvatska kuća disanja danas ima dan otvorenih vrata od 15 do 18 sati, dok bez prethodne najave do petka u vremenu od 13 do 17 sati možete i u Polikliniku za bolesti dišnog sustava. Akcija u polklinici odnosi se na pušače i bivše pušače starije od 40 godina.

Doktorica Alma Rožman.”Krenut ćemo u akciju koja će obuhvaćati i rengensku sliku pluća, spirometriju, mjerenje ugljičnog monoksida u prefifernoj krvi izdahnutom zraku i mjerenje kisika u krvi. Ako nešto otkrijemo naručit ćemo pacijente za dodatnu obradu, a ako ne preporučujemo prestanak pušenja i kontrolu plućne funkcije tijekom godine dana,” kaže Rožman.

U borbu protiv pušenja uključio se i Nastavni zavod dr. Andrija Štampar sa svojom petodnevnom besplatnom školom nepušenja, za koju potrebna prethodna prijava na broj telefona 38 30 066, kako javlja Media servis.

Komentiraj