ZNANSTVENICI TVRDE: Rizik od raka veći zbog industrijski prerađene hrane!

Podijelite članak
Ilustracija (Pixabay.com)
Ilustracija (Pixabay.com)

U velikom istraživanju, kojim je obuhvaćeno čak 105.000 ljudi, francuski znanstvenici tvrde kako je rizik obolijevanja od raka povezan s konzumacijom industrijski prerađene hrane.

Znanstvenici sa čuvenog pariškog Sveučilišta Sorbona u istraživanju objavljenom u časopisu “British Medical Journal” kažu da se to posebno odnosi na “ultraprerađene” hrane poput industrijski proizvedenog kruha, kolača i pilećih medaljona.

Konzumacijom takve hrane povećava se rizik obolijevanja od raka, a stručnjaci naravno kažu kako je zdrava hrana najbolja za izbjegavanje rizika od zloćudnih bolesti.

Na tom tragu već je i WHO – Svjetska zdravstvena organizacija objavila kako industrijski prerađena hrana doprinosi riziku dobivanja karcinoma.

Uz to navode kako je najveći rizik za zdravlje nakon pušenja prekomjerna težina.

Proučavajući sve vezano uz ultraprerađenu hranu, francuski su znanstvenici tijekom pet godina pratili zdravlje žena u srednjim godinama.

Utvrdili su kako se na svakih 10 posto povećanja udjela konzumiranja ultraprerađene hrane, rizik od raka povećao za 12 posto!

To znači da bi u godinama koje dolaze rizik od raka bio sve veći s obzirom na konzumiranje sve više ultraprerađene hrane.

Znanstvenici tvrde kako sve te rezultate valja i potvrditi na dodatnim istraživanjima.

 

 

Komentiraj