ZNANSTVENICI TVRDE: Prijete nam suše i ako se zagrijavanje drži do dva stupnja!

Podijelite članak

NOVA UZBUNA: Klimatske promjene prijete i ekonomiji - svijet u siromaštvu

Opet za čovječanstvo dolaze uznemirujuće vijesti zbog stalnog zagrijavanja Zemlje. Naime, istraživanje objavljeno u časopisu “Nature Climate Change”, kaže kako će se i unatoč tome da se globalno zagrijavanja ograniči na dva stupnja, što je dogovoreno Pariškim sporazumom, stradati više od četvrtine Zemlje.

U istraživanju se tvrdi da kada bi se zagrijavanje zadržalo na 1,5 stupanj to bi ograničilo isušavanje za desetinu, čime bi se spasilo dvije trećine Zemlje.

Dijelovi južne Europe, centralne Amerike, južne Afrike, jugoistoka Azije i obale Australije izbjegli bi znatno isušavanje ako bi se zagrijavanj držalo pod kontrolom do 1,5 stupnja.

Tvrdi to dr. Su-Jong Jeong, sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju u kineskom Shenzhenu, jedan od autora istraživanja.

Kako bi predvidio i simulirao obrasce isušavanja tla, dr. Su-Jong Jeong je sa suradnicima koristio projekcije sedam različitih modela s raznim načinima zagrijavanja.

Aridifikacija, ili proces pretvaranja nekih predjela u pustinju prirodnim ili antropogenim utjecajima – opustinjavanje – velika je prijetnja jer dolazi do degradacije tla, nestaju biljke i drveće koji su važni za apsorpciju ugljikovog dioksida koji grije Zemlju.

A onda se bitno povećavaju rizici od suša i požara. Osim toga jako se utječe, i to negativno, na kvalitetu vode za piće kao i općenito na poljoprivredu.

U slučaju zagrijavanja od dva stupnja, koje bi se moglo dogoditi između 2052. i 2070. godine, čak bi između 24 i 32 posto sveukupnog Zemljinog tla moglo postati suho, tvrde znanstvenici.

Kada bi svijet mogao zadržati zagrijavanje do 1,5 stepanj, sve bi se moglo smanjiti na 8 ili 10 posto sveukupne površine.

Komentiraj