ZNANOST OTKRIVA: Za što ste sve sposobni i zašto ako češće jedete čokoladu

čokolada, usne

Najnovije istraživanje koje su proveli znanstvenici Sveučilišta u Australiji kaže kako osobe koje češće konzumiraju čokoladu postižu bolje rezultate na testovima vizualnog i prostornog pamćenja.

Te osobe imaju također i bolju sposobnosti organizacije i apstraktnog razmišljanja.

Istraživanje je provedeno na podacima koji su prikupljeni od 968 ispitanika.

Znanstvenici objašnjavaju kako je ovakve nalaze moguće pripisati pozitivnom djelovanju antioksidansa flavonoida koji su prisutni u čokoladi.

Flavonoidi su već povezani s pozitivnim utjecajem na zdravlje srca.

Zbog boljeg razumijevanja recimo da su antioksidansi tvari ili nutrijenti u našoj hrani koji mogu spriječiti ili usporiti oksidativnu štetu na tijelu.

Kada naše stanice koriste kisik, one proizvode slobodne radikale (nusproizvode) koji mogu uzrokovati štetu.

Antioksidansi djeluju kao čistači slobodnih radikala, a time sprječavaju i popravljaju štetu koju nanose slobodni radikali.

Flavonoidi su pak fitokemikalije sveprisutne u prirodi, od kojih se mnoge pojavljuju u povrću, voću te pićima kao što su čaj, vino, kava i sokovi na bazi voća.

Danas je poznato više od 5000 flavonoida. (l. r.)