ZLATO ZA LUKU: Nakon mnogih nagrada Modriću i Zlatna lopta!

Podijelite članak

luka modrić

Nogometni je svijet s velikim nestrpljenjem očekivao ceremoniju dodjele Zlatne lopte France Footballa, a posebno naša javnost jer je Luka Modrić slovio za velikog favorita.

I Luka je uspio. Modrić je prekinuo desetogodišnju dominaciju Lionela Messija i Cristiana Ronalda, koji je u ovom izboru završio odmah iza kapetana hrvatske reprezentacije.

Na svečanost u Pariz nisu došli ni Cristiano Ronaldo niti Lionel Messi.

Ukupno je bilo 30 kandidata za Zlatnu loptu, a osim Modrića za nagradu su konkurirali i Ivan Rakitić i Mario Mandžukić. Rakitić se nalazi na diobi 19. mjesta, dok je Mandžukić zauzeo 25. mjesto.

Rekorderi sa po pet ‘Zlatnih lopti’ su Cristiano Ronaldo i Messi, dok su Francuz Michel Platini, te Nizozemci Johan Cruyff i Marco van Basten nagradu dobili po tri puta.

Svoju Zlatnu loptu France Football dodjeljuje od 1956. godine na osnovu glasova novinara tog časopisa te odabranih drugih novinara u zemljama izvan Francuske, a niti jedan Hrvat još nije dobio to priznanje.

Podsjećamo Luka je ove godine bio silno uspješan – s Real Madridom treći put zaredom osvojio je Ligu prvaka, s Hrvatskom je došao do finala Svjetskog prvenstva na kojemu je proglašen najboljim igračem.

Od UEFA-e je potom dobio nagradu za najboljeg nogometaša Europe, a svjetska krovna organizacija FIFA proglasila ga je za najboljeg nogometaša svijeta. Internetski portal Gol dodijelio mu je nagradu za najboljeg, a to isto je zatim učinio i američki časopis Gentlemen’s Quarterly (GQ).

Prošli tjedan ga je najboljim proglasila i organizacija Međunarodni institut za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS).
France Football svoju Zlatnu loptu dodjeljuje od 1956. godine na temelju glasova novinara tog časopisa te odabranih drugih novinara u zemljama izvan Francuske. Niti jedan Hrvat još nije dobio to priznanje.

Ada Hegerberg. Norvežanka, proglašena je najboljom nogometašicom na svijetu. Igra za Olympique Lyon, a ove sezone osvojila je Ligu prvaka i francusko prvenstvo.

Prema rezultatima koji su na razne načine procurili u javnost Modrić je pobijedio, ali je valjalo čekati rezultate.

https://twitter.com/HamzaRMFC2/status/1069672878705127425?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1069672878705127425&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.vecernji.hr%2Fsport%2Fgodina-iz-snova-luka-modric-veceras-u-lovu-na-jos-jednu-nagradu-1286644

Luka je u Pariz došao u pratnji oca Stipe Modrića, a na dodjeli je bila cijela obitelj.

Komentiraj