ŽESTOKO O ĆIRILIČNIM PLOČAMA: Budite faca i skinite ih – poručio Bauk HDZ-ovom Culeju

Podijelite članak

Arsen Bauk

Sabor je završio radni tjedan, jutro je počelo stankom, a da dan ne prođe mirno zastupnici su se potrudili oko teme skidanja imuniteta HDZ-ovcu Culeju kojega se tereti za izazivanje nereda u Vukovaru.

Izvješćuje: Adrian De Vrgna

Nakon jutarnje stanke SDP-ov Mirando Mrsić osvrnuo se na prosvjed radnika Studentskog centra zbog odbijanja poslodavca da potpiše dogovoreni Kolektivni ugovor.
“SDP želi ovim putem pružiti podršku radnicima i radnicama u SC-u u njihovom nastajanju da svoja prava urede kolektivnim ugovorom. Želimo posjetiti predsjednika Vlade da njegova brojna obećanja i tvrdnje da će jedan od prioriteta njegove vlade biti njegovanje kulture socijalnog dijaloga. Čini se da je navedeno obećanje palo već na prvom testu i da je predsjednik Vlade vrlo brzo zaboravio na vjerodostojnost svoje politike”, rekao je Mirando Mrsić.

Mladen Madjar iz HSS-a prosvjedovao je zbog uredbi oko rudnih renti višegodišnjem smanjenju prihoda jedinica lokalnih uprava. HDZ-ova Ljubica Lukačić povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, pozvala je na prijavljivanje nasilja. Nakon rasprave o prijedlogu izmjena i dopuna zakona o izvršenju proračuna za 2016., uslijedila je rasprava o sudjelovanju HV-a u 2017. u međunarodnim misijama.

“Trenutno je na snazi oluka Hrvatskog sabora da se u Afganistan može uputiti do 95 pripadnika oružanih snaga, dakle ovdje je prijedlog da to iduće godine bude sto pripadnika. I na Kosovu gdje je trenutno važeća odluka Hrvatskog sabora da tamo može biti upućeno do 35 pripadnika oružanih snaga RH, a u prijedlogu za 2017. godinu je do 40”, rekao je Tomislav Ivić iz MORH-a.

Zahuktalo se u raspravi o skidanju imuniteta HDZ-ovcu Stevi Culeju kako bi ga moglo procesuirati zbog izazivanja nereda u Vukovaru. On je u izlaganju najmanje govorio o počinjenom kaznenom djelu skidanja ploča s institucija. Šef Sabora Petrov nije vidio povredu poslovnika. SDP-ov Željko Jovanović je upozorio na Culejovo raspirivanje netrpeljivosti, ali i neistine na račun Kukuriku vlade. Poruku Culeju je poslao i SDP-ov Arsen Bauk.

“Zamolio bih gospodina Culeja da svoje kazneno djelo ne brani napadajući neosnovano sve ostale”, rekao je SDP-ovac Jovanović.

“Dakle 10 mjeseci tri dana ona nenarodna vlast više nije vlast, a na nekim instituacijalma u Vukovaru još uvijek stoje dvojezične zakonite ploče za koje vi tvrdite da su postavljene neustavno i nezakonito. Pa budite face i skinite ih”, nadovezao se Bauk.

“Ćirilične ploče će se skinuti naravno kad se steknu adekvatni uvjeti ili bi trebali biti faca pa stajati iza svojih dijela pa probati vratiti onaj dio ploča bar samostalno kao što smo ih mi samostalno skidali u Vukovaru”, rekao je Culej. Niz replika izazvao je i nezavisni Glasnović koji je pozvao lijevu stranu sabornice da otiđe iz Sabora. Na pitanje komu je palo napamet postavljanje ćiriličnih ploča, dobio je podsjetnik da je 2009. odluku donio HDZ, inače stranka koja je Glasnovića u prošlom sazivu dovela u Sabor i koja je zadnjih gotovo godinu dana na vlasti. Na posljetku je zbog iznesenih uvreda, Glasnoviću izrečena opomena. Za kukavičku šutnju o ovoj temi SDP-ov Bauk prozvao je SDSS pa se konačno javio Boris Milošević.

“Mi se zalažemo za vladavinu prava, zaštitu ljudskih prava, prava nacionalnih manjina i za potpunu i dosljednu primjenu tog zakona”, rekao je SDSS-ovac. “Kolega Miloševiću meni je poznat vaš stav, ali mi je bilo žao što sam vas morao isprovocirati da ga izreknete jer vam očito ove provokacije s desne strane nisu bile dovoljne”, nadovezao se Bauk.

HDZ je tražio stanku o temi glasanja. Priključio se SDP. Nakon pola sata odustali su od izlaganja. Uobičajeno je skidanje imuniteta kada to traže pravosudna tijela. Iako se činilo da bi saborska većina mogla postupiti drugačije, naposljetku se to i dogodilo. Da nije glasala oporba, ovaj bi prijedlog pao, primijetio je pak zastupnik Furio Radin. Od 94 prisutnih za skidanje imuniteta na što je pozvao i sam Culej, bilo je 77 zastupnika. Pokušaj dopune dnevnog reda s 4 točke nije uspio jer za 3 nije bilo kvoruma. Uvrštena je samo jedna, a Sabor s radom nastavlja u utorak. Tema – proračun.

Komentiraj