ŽELJKO REINER: Crkvi je oteto zemljište na kojem je izgrađen Novi Zagreb

Podijelite članak

željko reiner

Goran Beus Richembergh, saborski zastupnik GLAS-a i Željko Reiner, saborski zastupnik HDZ-a, gostovali su u programu televizije N1 i pričali o prijedlogu GLAS-a za revizijom Vatikanskih ugovora. 

Među ostalim Reiner je rekao da nema razloga da se itko boji Katoličke crkve i podsjetio kako je nakon Drugog svjetskog rata mnogo toga oteto crkvi kao i da je samo mala količina toga vraćena.

“Moramo znati da je cijeli Novi Zagreb izgrađen na otetom crkvenom zemljištu”, rekao je Reiner za N1. “Znate li koliko košta kvadrat građevinskog zemljišta u Zagrebu? Pa zamislite cijeli Novi Zagreb koji je Katoličkoj crkvi naprosto otet. Ne možemo se praviti kao da ne znamo za neke stvari i kao da one nisu postojale.

S druge strane, u sferu civilnog društva koje se često glorificira i tvrdi da je jako razvidno za što se financira… Slažem se da neki dijelovi civilnog društva su vrlo transparentni, jasni i obavljaju vrlo korisne funkcije. No, u sferu civilnog društva ulaze od privatnih medija do kulturno-umjetničkih društava i manjina. Hoćemo li to onda ukinuti?

Nisu stvari baš jasne i jednoznačne kako ih se pokušava objasniti samo zato da bi se prokazala Katolička crkva. Zato što nije jednostavno vratiti enormnu količinu zgrada, zemljišta i drugog, su na kraju Vatikanski ugovori dijelom sklopljeni”.

Komentiraj