ŽELJKO GLASNOVIĆ: U Hrvatskoj je okončanje pomirbe moguće jedino provedbom lustracije

Podijelite članak

Željko Glasnović 1

Hrvati u BiH nalaze se u epicentru crne rupe koja doseže od šengenske granice do južnog krila NATO-a (Grčka), piše saborski zastupnik, general Željko Glasnović, osvrčući se na zbivanja oko uhićenja u Orašju u BiH.

Potom Glasnović nastavlja: “Taj epicentar disfunkcionalnih država prvenstveno je sastavljen od Kosova, Makedonije i BiH-a. Nezamisliva je anomalija i zločinačka tvorevina kao RS koja inicira uhićenje deset hrvatskih časnika koji su najodgovorniji za obranu i opstanak Hrvata i muslimana bošnjaka u Bosanskoj posavini.

Davno je dokazano da su paravojne postrojbe iz tkz. RS zajedno sa srbiziranom JNA i vikend četnicima iz Srbije počinili više od 90% ratnih zločina na teritoriju BiH.Hrvatska mora odmah pokrenuti sve diplomatske i pravne poluge kako bi oslobodili hrvatske časnike koji se nalaze u pritvoru u Sarajevu. Šutnja hrvatske diplomacije o velikosrpskim zločinima se ne može opravdati politikom stabilizacije koju na teritoriju BiH sprovodi međunarodna zajednica.

Očito je da su ova uhićenja tempirana iz bizantinskih krugova iz Beograda u suradnji s ruskim tajnim službama i rehabilitiranim četnicima. Ima indicija da je koordiniran dogovor bošnjačkih i srpskih tajnih službi u provedbi etničkog čišćenja hrvatskog naroda. U toku rata su vodili tajne pregovore o razdjeli etnički očišćenoga teritorija.

Kako je moguće da je hrvatska Vlada dopustila poglavlja 23 i 24 za Srbiju umjesto blokiranja svih puteva njezinoj integraciji u EU. Zašto dosad nije riješen problem nestalih civila i vojnika kao prvi preduvjet za ikakvu suradnju sa Srbijom?  Gdje su nestali hrvatski zahtjevi za isplatu izravne ratne odštete od Srbije koji izravno iznose 32 milijarde US$? Zašto nije ispoštovan dogovor o međunarodnoj secesiji SFRJ koja obavezuje Srbiju vratiti sve opljačkane umjetnine odnesene iz kulturnih ustanova i razorenih crkava, cijelu državnu arhivu koja je odnesena u Beograd nakon ulaska opančara u Zagreb 1945.g.?

U ime nacionalnog dostojanstva i nacionalne sigurnosti strogo povjerljivi dokumenti se otvaraju desetljećima nakon povijesnih događaja. Anacionalni kadrovi s Mesićem na čelu hrvatske su dokumente koji se odnose na Domovinski rat dijelili tajnim službama drugih država i “trash” tjednicima. Trend je nastavljen od 2013. do 2016.g.  Vlada Zorana Milanovića otvorila je državnu arhivu istražiteljima iz državnog tužiteljstva BiH, Tako su tisuće potpisanih zapovijedi proizišlih iz četiri zborna područja dospjele u Sarajevo. Prikupljeni dokumenti imaju zadaću falsificiranja povijesti i relativiziranje Domovinskog rata.

Hrvatska vlada mora od Srbije tražiti poništenje srpskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji. Moramo iznova izgraditi sustav službi sigurnosti čiji je dosadašnji rad obilježen potpunim amaterizmom. Ako je politika određivanje državnih prioriteta, prioritet za hrvatsku vladu moraju biti Hrvati u BiH, a ne naš daljnji put u europske integracije.

Društveno ekonomska situacija u BiH je među najgorim u ovom dijelu Europe. Nezaposlenost doseže do 28%, a među mladima do 62%. BiH preživljava od financijskih injekcija sa Zapada, najviše MMF-a. Reforma pravosuđa postiže minimalan pomak. Neoprostivo je da anacionalne snage isključuju izvandomovinske Hrvate i Hrvate iz BiH.

Hrvatska mora koristiti vlastiti suverenitet. To podrazumijeva određenje vanjsko političkih prioriteta i obaveza prema Hrvatima u BiH i izvandomovinskoj Hrvatskoj. Ključni problemi je izostanak dekomunizacije u Hrvatskoj i BiH. Sadašnji kadrovi preferiraju karijere, sinekure i bankovne račune, a nisu sposobni rješavati probleme države. Anacionalni kadrovi ne mogu graditi hrvatsku nacionalnu državu, bez koje je upitan opstanak Hrvata u BiH.

Kao saborski zastupnik sam u kontaktu s hrvatskim veleposlanikom u Sarajevu i našim odvjetničkim uredima u inozemstvu koji su spremni reagirati na ovu nepravdu.

Treba tražiti odgovornost onih koji su pregovarali sa srpskim pobunjenicima po pitanju njihovih mirovina, a istovremeno sakrivali dosje ranjenika HVO-a po Ministarstvu obrane. Po Ustavu RH ratno profiterstvo ne zastarijeva. Gdje su dosjei onih koji su prebacivali novce na bankovne račune u inozemstvo dok su se hrvatski bojovnici borili za biološki opstanak svoga naroda u Bosanskoj posavini i na drugim bojištima?

Zašto nije objavljena lista menadžerskih kredita , ni imena pripadnika CKSKH i udbaša koji su prebacili milijune dolara na bankovne račune u zemlje zapadne Europe i drugdje prije pada Berlinskog zida? Zašto u Hrvatskoj ne postoji kazna za izdaju i veleizdaju? Hrvatska i Slovenija su jedine zemlje EU u kojima nisu rasvijetljena ova i druga pitanja.

U Hrvatskoj je okončanje pomirbe moguće jedino provedbom lustracije. Potomke žrtava i onih koji su izvršili etnocid, aristocid i najveću pljačku na području istočne Europe nije moguće pomiriti šutnjom i zaboravljanjem prošlosti. U vrijeme krize ravnodušnost je najveći grijeh. Dante u svom INFERNO rezervira najbolje mjesto u paklu za ovce u ljudskoj koži.

Bog i Hrvati/ce
Željko Glasnović”

Komentiraj