ZDRAVSTVO: Ines Strenja Linić – 76.000 studenata u RH nema liječnika u gradu gdje studira

Podijelite članak

Studenti državljani Republike Hrvatske ostvaruju primarnu zdravstvenu zaštitu u izabranih doktora obiteljske medicine u mjestu prebivališta te se pojavljuju problemi oko njihova upućivanja na liječenja specijalistima, kao i za dobivanje recepata za akutne bolesti u mjestu studiranja, koje je u pravilu daleko od mjesta prebivališta.

Ines Strenja Linić

Piše: Ines Strenja Linić

Takvih je studenata trenutno 76.000 u RH, samo u Zagrebu 30.000, u Splitu 8.000, u Rijeci 9.000…

Nažalost, usvojen JE novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti na koji smo uložili amandman koji bi riješio ovaj problem studenata.

Ministar Kujundžić ga je u ime Vlade RH odbio.

Medicinski fakulteti kroz posebne programe ugovorene s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje trenutno osiguravaju liječničke preglede studenata državljana Republike Hrvatske s prebivalištem izvan mjesta studiranja te stranih državljana bez ovlasti za izdavanje recepata i uputnica za specijalistička liječenja.

Danas svaka osnovna, srednja škola i fakulteti imaju svoj tim školske i adolescentne medicine, koji se sastoji od minimalno jednog liječnika i jedne medicinske sestre.

Njihovi su glavni zadaci sistematski, namjenski i preventivni pregledi, dok su sve ostale mjerodavnosti, poput laboratorijskih pretraga, izdavanje recepata te uputnica za pregled specijalistima i bolničko liječenje i dalje prepuštene obiteljskim liječnicima.

Rješenje su opcije dvojnih ugovora za liječnike školske medicine, prema kojima bi oni mogli provoditi kurativu i preventivu.

I to je trebalo napokon riješiti ovim zakonom. Nažalost ni za to trenutni ministar nije imao sluha!

Komentiraj