ZDRAVLJE IZ PRIRODE: Tratinčica – malen cvijet veličanstvene ljekovitosti

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Mnogi su od vas sigurno barem jednom ubrali ovaj cvijet i kidali mu laticu po laticu brojeći “voli me, ne voli me…”

Odmah pogađate da je riječ o tratinčici, lat. Bellis Perennis L, poznatoj i kao krasuljak, katarinčica, iskrica, bjelka i krsnica.

Ovaj maleni ljupki cvijet raste posvuda i baš mu ovih dana počinje sezona. No koliko god bio malen – njegova je ljekovitost veličanstvena.

Tratinčica je od davnina zastupljena u narodnoj medicini za čišćenje organizma, liječenje iscrpljenosti i krvnih bolesti.

U nordijskoj je mitologiji posvećena Ostari, božici proljeća, a po kršćanskoj predaji, njeni su cvjetovi nikli iz suza Marijinih, koje je prolila u bijegu za Egipat.

Ljekovitost soka tratinčice

Tratinčica je idealna za proljetne kure čišćenja organizma od toksina. U tu je svrhu najbolje piti njen svježi sok ili je jesti.

Sok treba uvijek svježe pripremiti. Pijte dnevno jednu do tri pune žlice soka s pola količine vode.

Pomiješan s medom, sok je kućni lijek kod oboljenja dišnih organa. Besprijekoran je lijek za upaljene rane, problematičnu kožu, opekline, edeme i varikozne vene.

U terapijske svrhe stavlja se na oboljela mjesta.

Za zdrave bronhe i želudac

Čaj od tratinčice koristi se u liječenju bronhitisa i bolova u prsima, kod upaljenih crijeva i želuca, kao i kod bolesti jetre i bubrega.

Pomaže i kod neuredne menstruacije, ublažava bol i grčeve, reumu, giht i artritis. Kod unutrašnjih krvarenja kombinira se s orahovim lišćem.

I znanstvenici potvrđuju da je tratinčica vrijedan prirodni lijek te je preporučuju u obliku čaja ili svježeg soka kao pomoć kod HIV-a i karcinoma dojki.

Mast od tratinčice dobar je lijek za rane i upaljene zglobove. Cvjetovi tratinčice namočeni u rakiji otklanjaju reumu i mišićni umor.

Uljepšava i čisti kožu

Ekstrakt cvjetova tratinčice sadrži saponine, polifenole, flavonoide, polisaharide i inulin.

Zbog tih aktivnih sastojaka, tratinčica ima široku primjenu u kozmetici.

Tratinčica je sve češći sastojak kozmetičkih proizvoda, ponajviše onih za izbjeljivanje, uklanjanje pjegica i hiperpigmentacija.

Ova biljka obuzdava stvaranje melanina i ujednačuje boju kože kod poremećaja pigmentacije. Obnavlja stanice kože, prosvjetljuje melanin u epidermi i dubinski hidratizira kožu.

U specijaliziranim trgovinama možete kupiti ekstrakt i eterično ulje tratinčice, a u većini drogerija kozmetiku na bazi tratinčice, piše Alternativa za Vas.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Pripravci od tratinčice

Čaj od tratinčice: Jednu do dvije žličice suhog bilja prelijte šalicom prokuhane vode. Ostavite stajati 10 minuta, a zatim procijedite.

Tinktura od tratinčice: Dvije do tri šake usitnjene biljke močite u litri rakije tri tjedna. Tinkturu povremeno promiješajte. Nakon tri tjedna procijedite i koristite.

Tonik za njegu zrele i umorne kože: Žličicu suhih glavica cvjetova tratinčice prelijte s 250 ml kipuće vode i ostavite da stoji 30 minuta.

Mast za zglobove: Zgnječite listove tratinčice i dodajte polovinu količine listova crnog sljeza. Smjesu dobro prepržite na pročišćenom maslacu. Još vruću mast procijedite kroz krpu izravno u posudu koja je određena za čuvanje ove masti. Njome trljajte bolne zglobove 2 do 3 puta dnevno.

Tratinčica kao hrana

Listovi tratinčice su bogati vitaminima C i A . Jedu se u obliku salate, dodaju se varivima, juhama i jelima od povrća.

Posebno su ukusni izmiješani sa svježim sirom. Nijemci salatu od listova tratinčice smatraju jednako ukusnom kao onu od matovilca.

Tvrdi i zeleni pupoljci mogu se marinirati u octu, te koristiti umjesto kapara. Glavice cvjetova također su jestive te se najčešće koriste za ukrašavanje deserata, a mogu se i kandirati.

Ukiseljeni pupoljci tratinčice: Zagrijte na vatri ocat i sol. Stavite pupoljke u široku steriliziranu staklenku i prelijte ih toplom mješavinom octa i soli. Pokrijte, ostavite da stoji tjedan dana. Svaki dan promiješajte. Ponovno premjestite u čistu staklenku, prelijte mješavinom octa, dobro začepite i pustite da dozrijeva još dva tjedna u hladnjaku. Tada je hrana spremna za jelo.