ZABRINJAVAJUĆE ISTRAŽIVANJE: Stanice raka rastu brže kod onih koji pate od hrkanja

Podijelite članak

spavanje, hrkanje

Mnogi ljudi pate od poremećaja disanja, popularno nazvanog hrkanje. Ali zabrinjavajuće je kako hrkanje nije nimalo bezazlena pojava. Jedna znanstvena studija otkriva kako je upravo ono zaslužno za brže širenje i razvoj malignih stanica u organizmu.

Pripremila: Gordana Ivas

Jednostavnije rečeno, hrkanje pomaže raku da se brže širi tijelom. Tumori rastu brže kod osoba koje pate od apneje, poremećaja koji ometa disanje tijekom spavanja.

Stanje u kojem mišići grla i vrata ograničavaju dovod kisika, uzrokuje nestašicu kisika u vitalnim organima. Tijelo tada otpušta protein koji pokreće stvaranje više krvnih žila. To pojačava opskrbu kisikom, no također hrani stanice raka i pogoduje njihovom razvoju.

U najtežim slučajevima disanje može biti prekinuto i na desetak sekundi svake dvije minute. Već je otprije poznato da ovo stanje udvostručuje rizik od moždanog udara i povećava rizik od srčanih oboljenja za 80 posto. Apneja je najčešća kod sredovječnih muškaraca s viškom kilograma.

Iako mnogi ne razmišljaju o hrkanju kao ozbiljnom problemu, uznemirujuća spoznaja, kako tvrdi dr. Antoni Vilaseca, je da hipoksija potiče stvaranje novih krvnih žila unutar samog tumora i samim time mu omogućava da se neometano hrani i raste.

Stručnjaci iz njegovog tima kliničkog bolničkog centra u Barceloni sugeriraju kako bi oboljeli od raka trebali nositi posebne maske, da bi ograničili hrkanje i smanjili rizik od širenja zloćudnih stanica.

Rezultati ovog istraživanja predstavljeni su na konferenciji u Münchenu u Njemačkoj. Čelnik Sveučilišta Tübingen, profesor Arnulf Stenzl, podupire studiju jer se njome jasno pokazuje kako povećan dotok kisika, primjerice kod prestanka pušenja i redovite sportske aktivnosti može utjecati na pozitivan ishod kod liječenja raka.

 

Komentiraj