ZA VELIKU PROMJENU: Jako smo ponosni na ono što se dogodilo danas – rekao je Trump

Podijelite članak
Foto: Screenshot/YouTube
Foto: Screenshot/YouTube

Tijekom povijesnog summita u Singapuru predsjednik SAD-a Donald Trump i predsjednik Sjeverne Koreje Kim Jong Un, potpisali su, kako je rekao Trump “vrlo važan dokument, prilično sveobuhvatan dokument”.

“Svijet će vidjeti veliku promjenu”, rekao je Kim Jong Un prije potpisivanja.

Potom je još dodao: “Odlučili smo ostaviti povijest za sobom”.

“Jako smo ponosni na ono što se dogodilo danas. Razvili smo jako poseban odnos. Želim zahvaliti Kimu, ovo je počelo bolje nego što je itko mogao očekivati”, rekao je Trump nakon što su potpisali dokument.

U zajedničkog sporazumu koji su potpisali na povijesnom susretu, SAD i Sjeverna Koreja obvezale su se održati daljnje pregovore, a vodit će ih američki državni tajnik Mike Pompeo i visoko pozicionirani sjevernokorejski dužnosnik i to “čim prije moguće”.

“Čvrstu i nepokolebljivu opredijeljenost za kompletnu denuklearizaciju Korejskog poluotoka” potvrdila je Sjeverna Koreja.

Donald Trump se obvezao osigurati “sigurnosna jamstva” Sjevernoj Koreji, a o dogovoru je rekao:

“Kim i ja smo potpisali zajedničku izjavu u kojoj pristaje na potpunu denuklearizaciju Korejskog poluototka. Dogovorili smo i implementaciju sporazuma. Rekao mi je da je Sjeverna Koreja već započela uništavanje lokacije za testiranje nuklearnog oružja. To je velika stvar.”

Iako je u više navrata istaknuo da je ovo prekretnica u odnosima kao i veliki uspjeh za čitav svijet u dokumentu kojeg su obojica čelnika potpisala ne stoji ništa što ih na bilo koji način obvezuje da riječi sprovedu u djelo.

Upravo zato, Trump sjevernokorejskom čelniku nije dao bezuvjetno povjerenje, ukidanja sankcija koje je uvela administracija Baracka Obame još 2016. godine, neće biti.

“Sankcije će otpasti kada budemo sigurni da nuklearno oružje nije više faktor. Sankcije igraju veliku ulogu, ali nadam se da će uskoro otpasti. Za sada one ostaju, ali radujem se njihovom ukidanju.”

Trump je potvrdio i da američki vojnici za sada ostaju u Južnoj Koreji. No, najavio je da će Kim Jong-una uskoro službeno pozvati u Bijelu kuću, a rekao je i da se veseli danu kada će posjetiti Pjongjang.

 

 

Komentiraj