VLADA IMA KANDIDATA: Dražen Jelenić predložen za glavnog državnog odvjetnika

Podijelite članak
Foto: Fcebook
Foto: Fcebook

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice odlučila predložiti Saboru Dražena Jelenića za Glavnog državnog odvjetnika.

Piše: Marinela Ruškovački (Media servis)

Jelenić trenutno obnaša dužnost prvog zamjenika Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana.

Cvitanu mandat završava 24. travnja, a sada je potvrđeno ono što se danima već neslužbeno moglo čuti, a to je da drugi neće dobiti.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potvrdio je da je Vlada predložila Jelenića i da će prijedlog već danas biti upućen Saboru. Smatra ga kvalitetnim kadrom koji je prošao sve potrebne stepenice na putu do prvog čovjeka DORH-a.

Naglasio je da Dinko Cvitan nije smijenjen, te da je potrebna “nova energija”.

“Pravo je Vlade da nakon što završi bilo kojem dužnosniku za kojeg je Vlada nadležna, da predloži nekog drugog. Mi smatramo da će ovdje doći do neke nove energije, nekog malo novijeg pristupa. To su vrlo složene i odgovorne funkcije koje doista čovjek kada obnaša susreće se s cijelim nizom složenih i kompliciranih predmeta, zahtjeva. Odgovornost je velika tako da smatramo da će ova promjena dobro doći”, izjavio je Bošnjaković.

Od novog čelnog čovjeka DORH-a Bošnjaković očekuje odgovoran i savjestan pristup radu, te da se sve negativno vezano uz kazneni segment više procesuira i dobije svoj kazneni epilog.

“Očekujemo da će statistike koje mi sada imamo, koje govore da od deset podignutih optužnica, državno odvjetništvo devet je završilo osuđujućim presudama. Što je gledajući statistički odličan i dobar podatak. Međutim ovi veliki procesi zbog svoje složenosti stvaraju dojam o radu ne samo državnog odvjetništva nego cijelog pravosuđa”, poručio je Bošnjaković.

Bošnjaković je naglasio da, nakon što prijedlog stigne u Sabor, Vlada očekuje odmah i sazivanje sjednice Odbora za pravosuđe koji mora dati svoje mišljenje, a nakon toga točka će biti uvrštena na dnevni red sjednice Sabora. Sve bi trebalo biti realizirano do sljedećeg tjedna, odnosno 24. travnja kada trenutnom Glavnom državnom odvjetniku završava mandat.

 

Dodajmo i da će se o izvješćima DORH-a za rad u 2015.-oj i 2016.-oj godini u sabornici raspravljati za dva dana.

Komentiraj