VIDEO: POŽAR POD KONTROLOM – Spašena konstrukcija Notre Dame

Podijelite članak

Dramatična je noć iza pariških vatrogasaca. Od jučer poslijepodne spašavaju jednu od najpoznatijih katedrala na svijetu – Notre Dame koju je vatrena stihija gotovo progutala.

Od siline vatre srušio se glavni toranj, a uništen je i glavni dio krovišta, kao i drvene unutrašnjosti. No, struktura ove 850 godina stare katedrale je spašena.

Iako je vatra još aktivna, požar je oko 2 sata iza ponoći lokaliziran.

Francuski predsjednik Emanuel Macron, ispred katedrale je najavio pokretanje kampanje za prikupljanje novca za njezinu obnovu.

“Notre Dame je naša povijest, naša književnost, dio naše psihe, mjesto naših velikih događaja, epidemija, ratova, naših oslobođenja, epicentar naših života”, izjavio je Macron.

“Svečano mogu reći da je ovo katedrala koju ćemo svi zajedno ponovno izgraditi. To je sudbina Francuske i naš projekt u narednim godinama.”

Iako je oko 2 ujutro vatra stavljena pod kontrolu, katedrala još uvijek gori. Uzrok požara zasad nije poznat, no pretpostavlja se da je povezan s radovima na obnovi crkve.

Enormna šteta ove tragedije koja je zasjela na naslovnice svih svjetskih novina, najbolje se vidi na fotografijama. Građani su cijelu noć pred katedralom molili i pjevali.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na Twitteru su izrazili tugu i žaljenje zbog ove tragedije.

“S dubokom tugom promatramo užasni požar u Notre-Dameu u Parizu, svjetskom kulturnom nasljeđu, jednom od simbola Francuske, europske kulture i kršćanskog nasljeđa. Večeras smo solidarni s francuskim narodom”, napisao je premijer.

Predsjednica je objavila: “Potresna slika jednog od simbola kršćanstva i europske kulture u ognju rastužila je cijeli svijet. U mislima smo s građanima Pariza i Francuske koji će, uvjerena sam, nastaviti obnovu i vratiti katedrali Notre Dame njezin veličanstven izgled.”

Komentiraj