VIDEO: OBEĆANJE LUDIMA RADOVANJE – Pogledajte predsjedničino obećanje kojem se svi smiju s razlogom

Podijelite članak

kolinda

Bit će Hrvatska među najrazvijenijim zemljama Europske unije i svijeta, to vam obećajem ovdje večeras – rekla je Kolinda Grabar Kitarović u noći pobjede, u euforiji i zanosu prije dvije godine, kao da je izašla iz neke bajke, a ne iz hrvatske stvarnosti.

Budući u Hrvatskoj nema političke odgovornosti za neostvarena obećanja i prijevare, sada ove riječi hrvatske predsjednice mogu izazvati samo buru smijeha, iako situacija nije smiješna.

Jer, crni su za nas najnoviji podatci Eurostata o BDP-u po stanovniku u državama Europske unije. Oni na žalost pokazuju da nas je sustigla čak i Rumunjska, a po stvarnoj individualnoj potrošnji su nas i prestigli. Još je samo Bugarska iza nas. Hrvatska je, znači, i službeno postala predzadnja zemlja EU-a po kupovnoj moći stanovništva.

Prema podatcima za 2016., Hrvatska se nalazi na 59 posto prosjeka Europske unije BDP-a po stanovniku. Boli glava kada se pogledaju uspješne zemlje – Irska na 177, Nizozemska na 128, Slovenija 88, a Češka na 83 posto. Nije tome tako davno kada smo za Poljsku, Mađarsku, Slovačku, Češku… bili pravi bogataši. I nije tako davno da smo imali gotovo dvostruko bolji standard od Rumunja, od zemlje koju pamtimo po bijedi pod komunističkom diktaturom Ceausescua.

Ali, nakon toga, posebno po ulasku u EU, Rumunjska je napredovala, dok Hrvatska stagnira. Podatci kažu da je Rumunjska 2013. i 2014. bila na 55 posto prosjeka, 2015. je skočila na 58, a sada se izjednačila s Hrvatskom na 59 posto. Hrvatska je pak 2013. i 2014. bila na 59 posto, 2015. je pala na 58, da bi se prošle godine vratila na 59 posto. A kada je riječ o stvarnoj individualnoj potrošnji koja odražava blagostanje kućanstava, Rumunjska nas je prestigla. Godine 2013. ona je tamo bila na 54 posto prosjeka EU-a, da bi prošle godine dosegnula 63 posto. Hrvatska je prošle godine bila na 59 posto, jednako kao i 2013. godine. I ključni podatak – rumunjski BDP ove će godine rasti za 6,5 posto, a naš je u padu.

Zašto je tome tako? Valja pitati dežurne reformiste ove ili one vlade. Reformiste koji se ponašaju kao vatrogasci, a ne ozbiljni strateški političari. Sve one političke lutalice koji su vodili pogrešnu ekonomsku i socijalnu politiku. Naša državna administracija se i dalje dobro hrani i deblja, a birokratski guši mnoge ekonomske aktivnosti. Zato smo bili najduže u recesiji – šest godina.

Ali i dalje nema zaokreta, nema manjih poreza, nema pravih olakšanja za male i srednje poduzetnike, nema istinski otvorenih vrata stranim investitorima. A zbog svega toga i dalje buja javni dug. Rumunjska je pak postala država s najvećim porastom stranih ulaganja i najbržim gospodarskim rastom u Europskoj uniji.Otvoreno je bar četiri puta više radnih mjesta nego u Hrvatskoj.

Valja nam, znači, pod hitno početi voditi proaktivnu gospodarsku politiku usmjerenu ka gospodarskom rastu radi povećanja proizvodnje i potencijala zemlje. Donijeti hitne mjere za poticanje poduzetničke klime, ukloniti spore i neučinkovite birokratske procedure, bitno smanjiti parafiskalne namete, konačno reformirati sustav obrazovanja i do kraja ubiti politički klijentelizam. Inače, ako se uopće i nastavi ovaj sadašnji mali pozitivan trend i bude li BDP rastao po stopama od 2 posto, tek će 2021. doći do razine gospodarstva koju je Hrvatska imala 2008. godine.

PISALI SMO:

DVIJE GODINE NA PANTOVČAKU: Vrijeme neispunjenih predizbornih obećanja i niza gafova – čitajte OVDJE.

Komentiraj