VIDEO: DOKAZ UŽIVO – Miro Bulj donio ministrici Divjak tešku školsku torbu

Podijelite članak

miro bulj, torba

Iako je cijela Hrvatska u euforiji zbog današnje polufinalne utakmice, tu euforiju ne dijele i učitelji koji upravo prosvjeduju na Markovom trgu.

Izvor: Media servis

Problem vide u izmjeni Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi prema kojem se prilikom javljanja na natječaj na posao u predmetnoj nastavi osnovne škole rangiraju kao treći na listi za zapošljavanje iza nastavničkih, ali i nenastavničkih smjerova drugih fakulteta sa stečenim pedagoškim kompetencijama. Izmjena zakona o obrazovanju tema je i u saborskim klupama.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da proces zapošljavanja treba biti transparentan, odnositi se na kompetencije i svima pružiti jednake prilike. Obrazložila je i same promjene koje su izazvale nerazumijevanje.

„Za neka deficitarna zanimanja kao što su na primjer matematika, strani jezik, posebno engleski jezik ili informatika, dopušteno je da takve predmete izvode nastavnici koji su prije toga stekli kvalifikaciju na odgovarajućem fakultetu i još jednu godinu 55 ECTs-a pedagoško- psihološko metodičkih kompetencija.”

MOST-ovac Miro Bulj prozvao je ministricu Divjak kako se ovim zakonom ne rješava nijedno bitno pitanje koje se tiče učenika i napomenuo preveliku težinu samih učeničkih torbi:

„Torbe su im u Hrvatskoj u osnovnoj školi teške u prosjeku 6 i pol kilograma. Najteži izmjereni udžbenici 10,9 kilograma. Zbog toga djeca dobivaju bolest skoliozu. Dok je u europskim zemljama riješeno da samo 10 posto težine mogu biti učeničke torbe. Vi s ovime ne rješavate niti jedno bitno pitanje što se tiče učenika.“

Divjak se složila s Buljevom napomenom:

„Ja se apsolutno slažem s vama o težini školskih torbi. To je i razlog zašto sada od jeseni u eksperimentalnim školama, eksperimentalni udžbenici su takvi da su lakši, da ima digitalnih materijala i da jasno propisujemo da učenik ne može biti opterećen kako nepotrebnim činjenicama, tako i nepotrebnom težinom torbe.“

SDP-ovac Željko Jovanović također ističe da učenik nije u planu ove izmjene zakona te predlaže:

„Ja bih predložio da obzirom na ove velike rasprave koje su proizašle vezane za učitelje sa pojačanom predmetnom nastavom da kroz prijelazne odredbe bar na taj način istaknete da će se ovo što donosi zakon primjenjivati od sljedeće školske godine,tako da svi koji upisuju studije znaju što ih može čekati s ovako promijenjenim odredbama.“

Komentiraj