VIDEO: BITKA ZA ŽIVOT: Bio je okružen morskim psima i otrovnim meduzama čak 28 sati

Podijelite članak

brett archibald

Kad se Brett Archibald, poslovni čovjek iz Južne Afrike s prijateljima uputio na putovanje života, nije ni slutio da će se ono pretvoriti u najgoru noćnu moru.

Pripremio: Branimir Fagač

Nakon što se družina ukrcala na turistički brod koji ih je trebao voziti duž obala Indonezije, Brett je počeo osjećati neugodnu i oštru bol u abdomenu. Otrovao se obrokom kojeg je pojeo ranije tog dana.

Izmučen i slab naslonio se na rub broda, te je preko ograde pao u more. Shvativši što mu se dogodilo, bezuspješno je vičući pokušavao dozivati svoje prijatelje, ali i ostale na brodu.

No, oko njega nije bilo nikoga, barem mu se tako ispočetka činilo.  Uspio se sabrati te je lagano plivao, čuvajući energiju i čekajući da ga neko, bilo tko, dođe spasiti.

Odjednom, postao je svjestan činjenice kako vjerojatno nije sam. Osjetio je neugodno gibanje vode, te tamne sjene koje su se počele pojavljivati u dubini Indijskog oceana.

Dio je to svijeta najpoznatiji po brojnim vrstama morskih pasa. U galeriji opasnih tu je mlat, velika bijela psina, kitopsina i najneugodniji u društvu – pas tigar. No, ni tu opasnosti nije kraj, jer ovaj ocean obiluje vrlo otrovnim životinjama, među kojima su najopasnije meduze.

“Vidio sam morskog psa ispred sebe i pomislio, ‘Bože koliki je’. Shvatio sam da je to Crnovrhi grebenski morski pas, vrsta koja nije opasna za ljude. Pomislio sam kako mi je on možda jedina šansa za preživljavanje ako se uspijem primiti za njega. Mogao bi me odvući do grebena. No, otplivao je, a meni su potonule sve nade”, kaže Brett.

Kad je pala noć, Brett je samo lagano plutao i razmišljao o svojoj supruzi, dozivajući je u mislima kako bi prikupio snagu i živ joj se uspio vratiti.

No, iznenada je osjetio jaku bol – naišao je na otrovne meduze koje su ga opekle po cijelom tijelu. Preživio je tešku noć a da se i sam ne sjeća kako.

Sa svitanjem su ga čekala nova iskušenja. Osim morskih pasa i meduza koje bi povremeno ugledao, suočavao se s idejom da je to njegov kraj, da će umrijeti ovdje, u ovom plavom prostranstvu i da ga nikada neće pronaći.

U jednom trenutku je odlučio prepustiti se sudbini i potonuti. No, nakon nekoliko trenutaka provedenih pod vodom, instinkt je u njemu proradio, te je mahnito plivao prema površini.

Prijatelji su shvatili da nesretni Brett nije na brodu, tek kasno poslije podne drugog dana plovidbe. Uspaničeni, obavijestili su kapetana. No, bjesomučna potraga nije dala nikakve rezultate.

Nakon više od 28 sati provedenih u opasnim vodama Indijskog oceana, Brett Archibald je nekim čudom preživio. Pronašao ga je australski skiper 20-ak kilometara istočno od obale Sipora. Imao je brojne opekline, što od sunca, što od meduza, te je bio ozbiljno dehidriran, ali živ.

 

Komentiraj