UTRKA ZA KROV NAD GLAVOM: APN do podneva zaprimio 948 zahtjeva iz svih 10 banaka

Podijelite članak

stanovi

Počela je utrka za subvencionirane stambene kredite. Do podneva je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama zaprimila 948 zahtjeva iz svih deset banaka s kojima su sklopljeni ugovori.

Izvješće: Vlatka Koren (Media servis)

Država je u proračunu ove godine osigurala 17, 5 milijuna kuna za oko 1500 zahtjeva. ‘‘Strpite se još malo, u 7 i 30 je službeno vrijeme rada Agencije. Počet ćemo točno s radom. Sukladno redoslijedu dolazaka zaštitar će vas puštati unutra‘‘, rekao je Žunić.

Najavio je jutros u sjedištu APN-a pomoćnik direktora agencije Krešimir Žunić. Zaštitari su prema vremenu dolaska dostava i bankarskih službenika napravili popis. Prve su tako zahtjeve s redosljedom klijenata predali Erste, Zagrebačka, Privredna banka te još nekoliko manjih.‘‘Onako kako ste ih vi poredali redoslijedom urudžbiranja, jer ga Agencija ne određuje, već ga vi dostavljate‘‘, dodao je Žunić bankarskim službenicima

.Bankari su prvog dana donijeli gotovo tisuću obrađenih zahtjeva, koji će se odobravati prema vremenu zaprimanja. Zahtjeve za subvencionirane stambene kredite po kamati od 3,04 do 3,75 posto zaprimalo je deset banaka, čiji su službenici još sinoć požurili u red ispred APN-a. Sve kako bi klijentima osigurali kupnju novih, ali i rabljenih stanova i kuća, vrijednosti do najviše 1500 eura po četvornom metru, pri čemu subvencionirani iznos kredita ne premašuje 100 tisuća eura.

Direktor APN-a Slavko Čukelj pojasnio je daljnju proceduru.‘‘Sad je počelo tek zaprimanje. U toku dana zahtjev se evidentira, urudžbira, rade se popisi koji onda idu povjerenstvu koje će o tome odlučivati. Znači, svaki pojedinačni predmet kako je zaprimljen tako će biti obrađivan‘‘, rekao je Čukelj.

Konačnu odluku o odobravanju ili neodobravanju kredita Povjerenstvo donosi većinom glasova. APN je dužan riješeni zahtjev u roku tri dana dostaviti banci elektroničkim putem. Pomoćnica ministra graditeljstva Maja Marija Nahod ponovila je da je izmjenama u zadnji tren odlukom ministra Štromara ograničeno otpuštanje novca za subvencije na 20 posto po banci.

‘‘Iz razloga da, kolokvijalno govoreći, ne bi ispalo da jedna banka, odnosno klijenti samo jedne banke preuzmu sve subvencije došlo je do te odluke da po banci 20 posto ukupno raspoloživih sredstava u tom prvom krugu imamo kao jedno ograničenje‘‘, rekla je pomoćnica ministra.

U Ministarstvu ne strahuju od eventualnih posljedica zbog ograničenja.‘‘Sve smo radili po zakonu. Dakle, ne bojimo se tužbi‘‘, rekla je Nahod. Nije, međutim, željela nagađati hoće li zbog velikog broja zahtjeva kvota odobrenih kredita već danas biti ispunjena. Iz GONG-a su ponovo upozorili kako je cijeli proces obavijen maglom. Sporni su im, kažu, ozbiljni nedostaci u transparentnosti propisane procedure i velike mogućnosti pogodovanja ‘‘preko reda‘‘.

Traže da ministarstvo i APN objasne kako će osigurati transparentnost odobravanja i nadzora nad zakonitošću subvencioniranja kamata na stambene kredite. Iz Ministarstva poručuju da se postupak nastavlja te da će o samom tijeku zaprimanja i obrade zahtjeva zajedno s APN-om kontinuirano obavještavati javnost.

Komentiraj