UPOZORENJE POLICIJE: Vozači čuvajte se alkohola, brzina, vežite pojaseve i ne koristite mobitel

Podijelite članak
Ilustracija
Ilustracija

Policija je pojačano postupala tijekom cijelog prosinca, što će nastaviti i danas, kao i tijekom cijelog ovog tjedna, a svoje aktivnosti usmjerit će na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. četiri glavne ubojice u prometu (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) i prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

Priopćenje MUP-a prenosimo u cijelosti:

Stara godina je i mnogi će danas krenuti na put, u posjete obitelji, na organizirane dočeke Nove godine, a dio ljudi će krenuti i na dalji put, bilo u zemlji bilo u inozemstvo. Osim toga, kupnja u zadnji tren može izazvati dodatni stres, što rezultira pomanjkanjem koncentracije i nervozom u prometu, uz ionako veće gužve u trgovačkim centrima. Također, očekuje se pojačani promet i gužve na svim većim prometnicama, kao i na pravcima prema graničnim prijelazima.

Nažalost, na Staru godinu prošle godine i u prvim satima Nove 2018. zabilježili smo povećani broj prometnih nesreća s poginulim osobama, točnije u četiri prometne nesreće smrtno je stradalo pet osoba. Zbog toga bi vas htjeli podsjetiti na savjete za vozače, koje uvijek ponavljamo u vrijeme blagdana, kada se stvaraju gužve i zastoji: ne žurite, uzmite si dovoljno vremena i krenite radije ranije na put, kako ne biste zbog kašnjenja izazvali prometnu nesreću.

Pripremite vozilo i sebe za put, osobito ako idete na dulji put, informirajte se unaprijed o stanju na cestama i protočnosti, kao i o vremenskim uvjetima koji vas mogu zateći tijekom putovanja, poštujte prometna pravila i propise, ne započinjite rizične radnje vozilom (npr. pretjecanja na nepreglednim mjestima, pretjecanja kolona vozila), prilagodite brzinu uvjetima na cestama i držite se  ograničenja, držite potreban razmak kada se krećete iza drugog vozila, propuštajte pješake i pojačajte oprez te smanjite brzinu kada prilazite pješačkim prijelazima.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol: ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristit će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost, koristite javni prijevoz, koristite usluge taksi prijevoza, jer će to biti mnogo sigurnije, a i jeftinije, ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag, zamolite nekoga trijeznog da vas odveze, ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića, vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu, u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira na to jeste li popili ili niste, ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan. Osim vozača, imamo i par savjeta za pješake i bicikliste: naime, u zimskom razdoblju, kada su dani kraći i vidljivost često smanjena zbog vremenskih uvjeta (magla, oblačno, padaline), pješaci su teže uočljivi vozačima.

Stoga, savjetujemo svima, a osobito pješacima starije životne dobi, da obuku svjetliju odjeću ili barem jedan odjevni predmet bude svjetlije boje (kapa, šal i sl.), kako bi se bolje vidjeli i time direktno utjecali na svoju sigurnost u prometu. Osim svjetlije odjeće, preporučujemo i korištenje reflektirajućih detalja (prsluci, reflektirajuće trake za ruke ili nogavice), kako za pješake, tako i za bicikliste, koji se također slabije vide u zimskom razdoblju.

Promet bicikala je smanjen tijekom zime, međutim i dalje se značajan broj osoba koristi njime kao prijevoznim sredstvom, zbog čega su neosvijetljeni bicikli i biciklisti bez reflektirajuće odjeće izloženi većem riziku od stradavanja u prometu. Policija je pojačano postupala tijekom cijelog prosinca, što će nastaviti i danas, kao i tijekom cijelog ovog tjedna, a svoje aktivnosti usmjerit će na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. četiri glavne ubojice u prometu (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) i prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

Osim policije, vozači, kao i svi ostali sudionici u prometu, svojim odgovornim ponašanjem, također mogu utjecati na sigurnost u cestovnom prometu. Želja nam je da svi dočekamo Novu godinu sigurni i neozlijeđeni te da prihvatite ove dobronamjerne savjete, kako bi nam početak godine prošao što mirnije i sa što manje žrtava u prometu, stoji u priopćenju.

Komentiraj