TUŽBA NOGOMETAŠICA: Amerikanke tuže savez zbog spolne neravnopravnosti

Podijelite članak

Dvadeset i četiri američke nogometne reprezentativke podnijele su Saveznom sudu u Kaliforniji tužbu protiv Američke nogometne asocijacije (US Soccer), jer smatraju da su diskriminirane u odnosu na američke nogometne reprezentativce.

Izvor: Media servis

Optužbu za spolnu neravnopravnost nogometašice obrazlažu manjim plaćama od nogometaša, manjim bonusima i premijama za postignute rezultate na međunarodnoj sceni, iako su na toj sceni neusporedivo uspješnije i kvalitetnije od nogometaša nacionalne vrste. Osim toga, nogometašice tvrde da nemaju iste uvjete za treninge, putovanja i nastupe kao njihove muške kolege.

Amerikanke su inače aktualne svjetske prvakinje i za tri mjeseca branit će titulu na SP-u u Francuskoj, a na dosadašnjih sedam svjetskih prvenstava u ženskom nogometu osvojile su čak tri zlata, jedno srebro i tri bronce. Još prije tri godine, također 8. ožujka, Alex Morgan, najbolja američka nogometašica, i njezine četiri suigračice iz reprezentacije, prijavile su svoj nogometni savez Federalnoj komisiji za jednake uvjete zapošljavanja, navodeći da je ženska nogometna reprezentacija donijela Savezu 20 milijuna dolara prihoda više od muške reprezentacije, pa ipak su u prosjeku četiri puta manje plaćene od nogometaša reprezentacije SAD-a.

Za osvajanje Svjetskog prvenstva ženska je reprezentacija od Saveza dobila 1,8 milijuna dolara bonusa, dok je muška reprezentacija samo za plasman na Svjetsko prvenstvo dobila 2,5 milijuna dolara u bonusima. Tužbe i protutužbe te stalne trzavice između Nogometnog saveza SAD-a i Sindikata američkih nogometnih reprezentativki, od tada pa sve do danas, postale su, izgleda, jedini način komunikacije dviju strana u borbi za zaštitu svojih prava.

Hoće li išta promijeniti potez koji je na Međunarodni dan žena, dakle na isti dan kada su američke reprezentativke podigle svoju tužbu, povukao sportski gigant Adidas, tek ćemo vidjeti. Naime, Adidas je najavio da će prvi put u povijesti nogometašicama koje oni sponzoriraju, a koje osvoje zlato na SP-u, isplatiti jednake bonuse kolike su isplatili muškoj nogometnoj reprezentaciji Francuske za osvojeno zlato na SP-u u Rusiji prošloga ljeta. Američke nogometašice poručuju sportskoj i ne samo sportskoj javnosti “da se bore za ono što znaju da im pripada” i vjeruju da će iz te borbe izići kao pobjednice.

Komentiraj