TRAKAVICA F-16: Lazar Grujić – Premijeru, tko kaže da nema štete za Hrvatsku?!

Podijelite članak

lazar_grujic11

Piše: Lazar Grujić

Tragom prave trakavice oko nabavke borbenih zrakoplova F-16 i izjave premijera Andreja Plenkovića kako u svemu, i nakon svega, nema štete za Hrvatsku, iz svpg kuta komentira predsjednik Stranke umirovljenika.

Ovih je dana svekoliku hrvatsku javnost premijer izvijestio kako propali pokušaj nabave zrakoplova neće naškoditi hrvatskom proračunu, ali isto tako i da nije bilo troškova. Prema dostupnim podacima možemo se složiti kako nabava neće naškoditi proračunu jer za očekivati je kako se nije ništa isplatilo prije potpisa ugovora.

Kažemo za očekivati jer tko zna što se krije ispod žita i ne daj Bože potencijalnih isplata provizija, usluga lobiranja i sličnih isplata na crno. No vjerujući premijeru na riječ možemo se složiti kako proračun više neće biti oštećen i da nije bilo nikakvih netransparentnih isplata.

Ipak ostaje u zraku visjeti konstatacija kako uopće nije bilo troškova! Imajući naime na umu brojne sastanke, razmjene izaslanstava, svečane domjenke, radne doručke, ručkove i večere, izrade prezentacijskih materijala, dnevnice članovima radnih skupina i povjerenstva, naknade za autorske honorare, troškove goriva, prijevoza i smještaja velikog broja ljudi uključenih više od godinu
dana u posao nabave zrakoplova nije nam jasno iz kojih su stavki plaćeni ti troškovi.

Ponovno vjerujući premijeru kako nije bilo troškova jedini odgovor može biti kako je sve to platila neka druga strana koja je sudjelovala u sklapanju poslova, a to je onda ponovno pitanje za određene službe. Izgleda kako je samo s jednom rečenicom premijer izazvao lavinu novih pitanja i enigmi koje se kriju iza posla stoljeća, a koji je neslavno propao.

Pri tome nije samo propala nabava zrakoplova već i najavljivani mnogi drugi objekti i ulaganja izraelske strane u hrvatsku poljoprivredu i industriju. Iako nešto starije dobi mi u Stranci umirovljenika ipak nismo na to zaboravili kao i uvjereni smo velika većina sugrađana koji se sve više osjećaju nasamareno i od strane vlasti izigrano.

No dokle ćemo svi skupa biti samo ovce za upravljanje vlastodršcima pitanje je na koje je još uvijek teško dati odgovor…

Komentiraj