TRAGOM STOGODIŠNJAKA: Hoćete doživjeti duboku i zdravu starost – ovo je recept

Podijelite članak

starci, umirovljenici

“The Blue Zones Solution” je knjiga američkog autora Dana Buettnera koja nudi rješenje kako uz pomoć ishrane doživjeti sto i koju.

Autor spominje “plavu zonu”, jer je obišao pet takvih podneblja gdje živi najveći broj stogodišnjaka.

Ti ljudi i krajevi kriju tajne dugog života, a autor je naglasak dao na njihovoj ishrani.

Pa pogledajmo čime se stogodišnjaci hrane u “plavoj zoni” i što od toga možemo prihvatiti.

Loma Linda, Kalifornija: Tofu, avokado, losos, integralni kruh, orašasti plodovi, mahunarke, zobena kaša, sojino mlijeko

Ikarija, Grčka: Krumpir, kozje mlijeko, limun, feta sir, med, mahunarke, zeleno povrće, voće i manje količine ribe.

Okinava, Japan: Gorka dinja, smeđa riža, bijeli luk, tofu, bijeli luk, shiitake gljive, zeleni čaj.

Sardinija, Italija: Kozje mlijeko, domaći kruh, ovčiji sir,  ječam, bob, komorač, rajčica, badem, čaj od čička, vino.

Kostarika: Jaja, mahunarke, riža, kukuruz, tikva, papaja, slatki krumpir, breskve, banane.

Naravno, uz namirnice bitni su i neki savjeti. Da biste na primjer izbjegli debljanje, prestanite jesti u trenutku kad vam je trbuh pun oko 80 posto.

Najmanji obrok tijekom dana jedite kasno poslijepodne ili navečer. Jedite pretežno povrće, naročito mahunarke.

Meso jedite rijetko, i to u malim porcijama od oko 100 grama. Osobe iz “plavih zona”, kaže autor, jedu porcije od 100 grama mesa samo oko pet puta mjesečno.

Alkohol valja uzimati samo umjereno, jednu do dvije čaše vina na dan. (m. v.)

Komentiraj