TORJANAC O MODRIĆU: Mali plavi dečko – lažna, nametnuta nacionalna vedeta, par dobro utrženih nogu

Podijelite članak

marko torjanac

Posljednjih dana svjedočimo o jednom (ne)svjedočenju, kada je na suđenju Zdravku Mamiću, savjetniku Dinama, i ostalima, naš proslavljeni kapetan reprezentacije Luka Modrić na pitanje odgovarao sa “ne sjećam se”.

Na tu njegovu naglu amneziju reagirali su mnogi, a sada i naš poznati glumac Marko Torjanac.

Prenosimo njegovu objavu na Facebooku u cijelosti:

Talenat je nesumnjivo velik, bez obzira na sve. Ali postavlja mi se samo od sebe zadnjih dana pitanje:
…nije li možda bilo istih ili i većih talenata koji nisu htjeli pristati na etički, najblaže rečeno, upitne uvjete i tako svoj dar nisu imali prilike niti razviti niti utržiti niti se u nogometu realizirati?

Ima takvih posvuda; u svim područjima u ovoj satrapiji…Darovitih, sposobnih, učenih… Ukoliko ne uteknu odavde, ostaju autsajderi, na rubu, uglavnom jedva preživljavajući izvan kruga kompromitiranog, ali na sve načine zbrinutog establišmenta; zadovoljavaju se, umjesto velikim – skromnim rezultatima postignutim isključivo svojim sposobnostima i opstaju usprkos opstrukcijama i preprekama i sve to samo zato jer nisu bili spremni – na sve i pod svaku cijenu – poput ovog momka koji se odjednom ni ne sjeća kad je odigrao svoju prvu tekmu za repku čime je potpuno nesvjesno, (da ti ga dođe istinski žao) počinio moralni harakiri.

Jer to je taj test; pitanje svih pitanja na kojemu se pada ili prolazi, gradi ili gubi (prilika za) karakter: Tko si? I da li si spreman baš na – sve i pod svaku cijenu? I kakvu ostavštinu i vertikalu ostavljas onima kojima si uzor? Generacijama klinaca, sportu kao plemenitoj disciplini, cijelom društvu, zemlji? I da li ti je to uopće važno? Ako nije – i to legitimno, ali onda bi trebali svi – od aktera do medija – prestati lagati i hraniti histerične nacionalne iluzije da postoji viša svrha sporta od osobne koristi.

Prema svim navedenim vrijednostima, naše društvo se, nažalost, već davno vrlo jasno odredilo. U svemu.

LUKA MODRIĆ: Sjela mi je lopta i ušla, hvala Bogu - ali ovo je tek prvi korak
Luka Modrić (Foto: HNS)

Zato je mali plavi dečko razmaknutih zubića i preplašena pogleda, kao i mnogi drugi, i ne samo sportaši, shvatili smo, paradigma: tek moralno zapušten projekt, izmišljen uzor utemeljen na potpuno krivim vrijednostima, lažna, nametnuta nacionalna vedeta, bez osobnog i profesionalnog sportskog stava i autentičnosti koji je od početka pristao (i želio) biti samo par dobro utrženih nogu koje trče za vlastitu i gazdinu korist vjerujući valjda i sam u zabludu da time zadužuje i cijelu zemlju i njezine ‘vrijednosne i nacionalne ideale’.

Još je gore što u to vjeruje i najmanje pola nacije koja je, zbog bolesno nametnutog imperativa nacionalnog uspjeha i superiornosti kao i izokrenutog sustava vrijednosti u ovoj zemlji spremna opravdati i podržati ne samo ovo pojedinačno sramotno svjedočenje i odsustvo integriteta, već i puno gore stvari, od ratnih zločina do najnakaradnijih ideologija. Sva ta laž, licemjerje, izokrenuta logika i lažni, podkapacitirani idoli nesposobni za razumijevanje osnovnih ljudskih i društvenih vrijednosti su dio istog dubokog problema ove zemlje za koju je jedini spas sto skorija grupna uputnica za psihijatriju ukoliko uopće postoji svijest koliko je potrebna promjena potpuno krive, nakaradne paradigme i poruke koju državotvornosti nedorasle vladajuće oligarhije već 26 godina šalju mladima, starima i cijelom ovom zapuštenom društvu putem konvenirajuće im nefunkcionalne pravne države jasno podijeljene na jednake i jednakije. A u čemu se ne notira ama baš nikakav problem.

A ovakvim izgubljenim momčićima i djevojkama koji trguju sobom bilo u čemu, evo jedna elementarna poruka koju je dobro znati ako se to više ne uči u školama, a ne postoji kod kuće: prvo etika, pa onda sve drugo. Ili, još jasnije: kao što u umjetnosti prvo dolazi etika, a onda (i tek iz nje) estetika, tako je i u nogometu: prvo etika, a tek onda balun.

PISALI SMO:

VIDEO: URNEBESNI SMIJEH – Zvijezde pjevaju Luki Modriću “Sjeti se”, ali on je neumoljiv i kaže: “Ne sjećam se” – pogledajte OVDJE.

VIDEO: TORCIDAŠI BIJESNI – “Luka Modrić, gov*o maleno”, orilo se na okupljanju – pogledajte OVDJE.

Komentiraj