TOP KRATKE VIJESTI – HRVATSKA I SVIJET 1. 10. 2016.

Podijelite članak

news-644857_1920

* Oko 350 stanovnika otoka Murtera, predvođeni saborskim zastupnikom i načelnikom Općine Tisno Ivanom Klarinom, blokiralo je Jadransku magistralu na Kapeli zbog ukidanja timova hitne medicinske pomoći što bi se trebalo dogoditi 9. listopada. Otočani su prosvjedovali kao i prije pola godine. Oko 40 minuta na magistrali su sporo hodali preko pješačkih prijelaza, a potom su ispred vodičke gradske uprave ostavili transparent ‘Sram vas bilo‘.

* Britanska premijerka Theresa May rekla je da će poslušati zabrinutost Švedske zbog britanskog izlaska iz EU-a ali da škotska vlada neće imati pravo veta na pregovore o Brexitu.

* Donald Trump, republikanski kandidat za američkog predsjednika, navodno je planirao otpustiti zaposlenice jer su mu bile ružne i zamijeniti ih ljepšima. Dokumentacija sa suda pokazuje kako je Trump tražio od uprave u Trump National Golf Clubu u Rancho Palosu da neprivlačne zaposlenice zamijene atraktivnijima. LA Times piše da su se radnice mijenjale na poslu tako da najatraktivnije budu u smjeni kada Trump dolazi u posjetu.

* Sliku stanja i nezaposlenosti u Hrvatskoj najbolje pokazuje gotovo 1.400 prijava koliko ih je stiglo Hrvatskom saboru na natječaj za prijam u službu devet službenika na neodređeno vrijeme. Proizlazi da na svako oglašeno mjesto u prosjeku računaju 154 kandidata.

* Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije na Europskom trgu u Zagrebu ove subote predstavit će ponudu svog kraja.
Moći ćete se upoznati s brojnim seoskim turističkim OPG-ovima i izletištima na Bilogorskoj i Daruvarskoj vinskoj cesti te ovogodišnjim novinama u turističkoj ponudi.

* Na Iblerovom trgu u ponoć istječe rok za predaju kandidatura za skorašnje izbore u SDP-u. Kandidaturu za šefa stranke danas je službeno predao i Domagoj Hajduković, nakon što je to jučer e-mailom učinio europarlamentarac Tonino Picula. Sutra će izborna komisija objaviti zbirne rezultate, a moguće i da neke prijave stignu poštom. Kandidati za predsjednika stranke moraju prikupiti 1000 potpisa, a za članove Predsjedništva 400. Izbori će se održati 19. studenog.

* Hokejaši Medveščaka u Domu sportova nadigrali su Slovan iz Bratislave s čak 6:0 (2:0, 4:0, 0:0).U 14 nastupa u KHL-u skupili su 18 bodova i nalaze se na 11. mjestu Zapadne konferencije. Niz od četiri domaće utakmice Medvjedi nastavljaju sutra kada će u Ledenu dvoranu stići veliki SKA iz Sankt-Peterburga.

* Prije 25 godina topovskim granatama napadnut je Dubrovnik. Za razaranja, zločine, pogibiju brojnih civila i branitelja nitko nije odgovarao… 25. je obljetnica srbo-crnogorske agresije na Dubrovnik u kojoj je poginulo 92 civila, 417 branitelja, 11 pripadnika Narodne zaštite te trojica vatrogasaca.

* Mađarska, koja je na granici s Hrvatskom i Srbijom lani digla prvu žilet žicu u Europi, u nedjelju održava referendum. Građane će se pitati prihvaćaju li obvezujuće kvote za prijem izbjeglica bez odobrenja mađarskog parlamenta. Dok Viktor Orban nastavlja antikampanju, mediji prognoziraju mađarsko ‘‘NE‘‘ planu raspodjele 160 tisuća izbjeglica iz Grčke i Italije u razdoblju od dvije godine. Hoće li referendum podijeliti EU, u Europskoj komisiji danas suzdržani.

* Prema podacima Nacionalnog instituta za statistiku Francuske (INSEE) 14 posto beskućnika u toj zemlji ima sveučilišnu diplomu. Iz Instituta je priopćeno da u Francuskoj živi 141.000 beskućnika. Dati podaci pokazuju kako obrazovani beskućnici u poodmakloj životnoj dobi počinju živjeti na ulici. Istraživanje koje se temeljilo na podacima iz 2012. godine pokazuje da beskućnici koji su završili fakultete žive većinom u okolici Pariza.

 

Komentiraj