TONY BLAIR: U ratu u Iraku nije bilo obmana i laži – i dalje vjerujem da je trebalo ukloniti Sadama Huseina

Podijelite članak

tony blair

Sedam godina nakon što je u Velikoj Britaniji započeta istraga o ratu u Iraku objavljeno je izvješće u kojem stoji da Velika Britanija nije iscrpila sve mirovne mogućnosti prije uključivanja u međunarodnu vojnu akciju.

Šef istrage John Chilcot je istaknuo i da je informacija o iračkom posjedovanju oružja za masovno uništenje neopravdano uzeta zdravo za gotovo i da su planovi za poslijeratne aktivnosti bili neadekvatni.

“Očekujem da u budućnosti više neće biti moguće uključivanje u vojnu ili diplomatsku akciju takvog razmjera bez vrlo pažljive analize i procjene i kolektivne političke odluke”, rekao je, a prenosi Media servis.

“Ovim izvješćem bi zauvijek trebale biti uklonjene optužbe da se radilo o lošoj namjeri, lažima i obmanama”, rekao je nakon svega bivši britanski premijer Tony Blair, kojem su mnogi zamjerili rat u Iraku, te ga zbog toga nazivaju lažljivcem i ratnim zločincem.

“Za sve pogreške preuzimam punu odgovornost bez ikakve ograde…I dalje vjerujem da je bilo bolje ukloniti Sadama Huseina i da to nije uzrok terorizmu kojeg danas vidimo posvuda po svijetu. Iznad svega odajem priznanje našim oružanim snagama i izražavam duboko žaljenje za gubitak života i bol koja je time uzrokovana obiteljima”, rekao je Tony Blair, prenose mediji.

Komentiraj