TOMAŠEVIĆ JOŠ U FOTELJI: Za smjenu nije problem nagovoriti oporbu, već HDZ

Podijelite članak
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Odnosi snaga u požeško-slavonskom HDZ-u i dalje ne nude jasan rasplet situacije u kojoj središnjica HDZ-a zaziva referendum o opozivu tamošnjeg župana Alojza Tomaševića, protiv kojega je podignuta optužnica za obiteljsko nasilje.

Podsjetimo, Tomaševića je njegova supruga Mara prvo prijavila zbog obiteljskog nasilja, a potom je te optužbe nedavno povukla. No, postupak koji je pokrenuo DORH neovisno o tome ide dalje jer je riječ o kaznenom djelu koje se goni po službenoj dužnosti.

Kako je poznato, Tomašević je odlukom Visokog suda časti isključen iz HDZ-a, nakon što je on objavio da će sam izići iz HDZ-a, ali da neće dati ostavku na mjesto župana. No, zasad još nije jasno želi li većina požeško-slavonskog HDZ-a doista njegovu smjenu.

Potpora oporbe

Povjerenik HDZ-a Požeško-slavonske županije i jedini kandidat za novog predsjednika toga odbora Željko Glavić kaže nam kako nikakva odluka u tom smislu još nije donesena te ne može reći koliko je to realno.

– Tu postoji dosta problema koje treba sagledati u cjelini. Činjenica je da je Tomašević isključen i nije više član stranke, no s druge strane uvijek je tu i pitanje procjene što time dobivate, a što gubite. Tako da ćemo o tome morati puno ozbiljnije razmisliti i raspraviti. S jedne je strane realno da se nastoji svakako postići da on odstupi s te funkcije, no ne treba to činiti na način da se time HDZ-u nanese nova šteta – rekao je Glavić za Glas Slavonije.

Neki vijećnici možda važu i bi li oni na novim izborima iznova bili izabrani. No, iako sve to sigurno nije pridonijelo popularnosti HDZ-a u toj županiji, u pobjedu na eventualnim novim izborima ipak se ne može sumnjati jer je na onima 2017. njihova lista osvojila čak 52,74 posto glasova, a Tomašević pobijedio već u prvome krugu.

Preduvjet za raspisivanje referenduma o opozivu načelnika, gradonačelnika i župana je da to potpisima podrži 20 posto birača te županije ili pak da potporu tome izglasa najmanje dvije trećine vijećnika u predstavničkom tijelu. Što znači da je svakome tko pokrene takvu inicijativu u pravilu potrebna i potpora dijela političkih protivnika. U Požegi je to specifično jer nije problem nagovoriti oporbu da glasuje za smjenu župana – nego HDZ-ovce. Optužbe za nasilje u obitelji očito ne doživljavaju kao osobit grijeh, pa se nerijetko činilo da je većem pritisku izložena njegova supruga nego sam župan.

Poruke iz središnjice

Ivan Koprić, predstojnik Katedre za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu i predsjednik SDP-ovog Savjeta za javnu upravu, lokalnu samoupravu i decentralizaciju, podsjeća da čak i kada 20 posto građana podrži takvo što, opet na kraju Županijska skupština mora odlučiti o provođenju referenduma, iako bi to trebali potvrditi.

– No, ako tako žele, oni mogu župana i zaštititi te glasati protiv referenduma, ali se u tom slučaju raspušta Županijska skupština. Teško je ipak očekivati da bi na takav način riskirali svoju poziciju, tako da bi, ako dođe prijedlog od 20 posto građana, oni najvjerojatnije to ipak raspisali. Drugo je onda pitanje što bi na kraju bilo s tim referendumom jer da bi se opoziv župana doista dogodio, na njega treba izići i glasati najmanje trećina birača, s tim da većina od onih koji su izišli mora glasati za opoziv. To dosad nigdje u Hrvatskoj nije uspjelo, čak ni u malim općinama, gdje je ljudi puno manje – rekao nam je Koprić.

Predsjednik požeško-slavonskog SDP-a Zdravko Ronko potvrdio nam je da ih nitko HDZ nije kontaktirao radi eventualnog stvaranja dvotrećinske većine u Županijskoj skupštini, nužne za raspisivanje referenduma o opozivu. Kada je riječ o samom slučaju župana Tomaševića, koji je i doveo do raspuštanja županijskog HDZ-a, Ronko podsjeća kako se SDP o tome izjasnio i tu sve smatra jasnim, iz čega logički slijedi i to da bi podržali referendum.

No, za to će prvo požeško-slavonski HDZ morati pokrenuti takvu inicijativu, što je zasad još neizjesno, iako im je središnjica stranke poslala javnu preporuku da to učine. Sve će najvjerojatnije biti poznato najkasnije do 4. ožujka, do kada se mora održati iduća sjedica Županijske skupštine.

PISALI SMO:

SUPRUGA “SPAŠAVA” ŽUPANA: Mara Tomašević povukla sve tužbe protiv muža – čitajte OVDJE.

Komentiraj