TIKVICE ZA ZDRAVLJE: Snižavaju kolesterol, poboljšavaju probavu, djeluju protuupalno…

Podijelite članak

tikvice, košara

Nedavno je počela sezona svima omiljenih tikvica. Ima ih mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste male, tamnozelene tikvice slične velikim krastavcima.

Poput dinja i krastavaca, tikvice pripadaju porodici Cucurbitaceae. Iako je riječ o voću, većina nas ih ne doživljava tako i naziva ih povrćem.

Tikvice, kao i sve tikve, potječu iz Amerike, a čovječanstvo ih konzumira već više od 10.000 godina.

Smatra se da je današnja sorta tijekom godina razvijena u Italiji, piše Alternativa za Vas.

Sastav i ljekovitost tikvice

Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. To je odlična namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje sitost.

Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom.

Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori pa je nemojte guliti s mladih plodova.

Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja potiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste crijeva od toksina.

Time smanjuju vjerojatnost od pojave raka crijeva, kontroliraju šećer u krvi i smanjuju apetit.

Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvožilnog sustava i snizuju kolesterol. Zahvaljujući tome smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Istraživanja pokazuju da fitonutrijenti iz tikvica pomažu u smanjenju simptoma povećane prostate – bolesti koja muškarcima otežava mokrenje i seksualne odnose.

Zbog visokog udjela mangana tikvica povoljno djeluje na sve funkcije tijela. Pospješuje metabolizam proteina i ugljikohidrata, potiče libido i ubrzava sintezu masnih kiselina i kolesterola.

Mangan je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja dopušta formiranje kolagena, čineći kožu zdravijom, a zacjeljivanje rana bržim.

Stoga, imate li suhu kožu, stavite na lice ploške tikvice, ostavite ih dvadeset minuta pa isperite. Vaša koža će postati meka i svježa.
tikvice

Zdravstvene dobrobiti tikvica

djeluju protuupalno
povećavaju razinu energije
potpomažu mršavljenje
snizuju razinu kolesterola
čiste crijeva od toksina
sprečavaju bolesti prostate
poboljšavaju probavu
potiču libido
čine kožu zdravijom
čuvaju zdravlje fetusa

Uzgoj tikvice

Tikvica je povrće koje lako uspijeva. Možete je saditi u vrtu ili u tegli ako drugdje nemate prostora. Na otvorenom se sadi nakon što prođe opasnost od mraza. Najviše im odgovara plodno, humusno i osunčano tlo.

Sezona tikvica počinje u svibnju, a traje do srpnja. Redovito branje potiče biljke na formiranje novih cvjetova i oplodnju, čime se povećava prinos.

Tikvice treba brati svakodnevno, a plodovi koji narastu veći od 12 cm gube karakteristična kulinarska svojstva.

Tikvica u kulinarstvu

Tikvica je popularna namirnica diljem svijeta. U Italiji se koristi za pripremu kruha, u Mexicu quesadille, u Francuskoj ratatouille, u Turskoj palačinka, a u Bugarskoj ih pržene poslužuju s jogurtom.

Popis je dugačak, dok su vrste jela koja s njom možete pripremati nebrojene. Kod nas se uglavnom pripremaju pohane, u umacima, juhama, punjene, pomiješane s drugim povrćem ili svježim sirom i u slanim kolačima.

Tikvice možete dodati u salatu s krastavcima, pri čemu nećete ni primijetiti razliku u okusu.

Od njih možete napraviti i izuzetno zdrave špagete. Jednostavno ih narežite na što tanje rezance, posolite tako da puste vode, prepržite i poslužite s omiljenim umakom za tjesteninu. Osim plodova, možete jesti i cvjetove tikvice.
tikvice, hrana

Tikvica sa sirom i začinskim biljem

Sastojci:

1 srednja tikvica
1/2 šalice krem sira
1 šalica feta sira
2 jušne žlice sjeckanog luka
2 čajne žlice sjeckanog začinskog bilja, naprimjer bosiljka, timijana, estragona…
1 jušna žlica maslinovog ulja
himalajska sol, papar, mljevena paprika
1 šalica krušnih mrvica za paniranje

Priprema: Kratko popecite izdubljenu i prepolovljenu tikvicu na roštilju. Napunite je smjesom napravljenom od navedenih sastojka i uvaljajte u krušne mrvice. Pecite pokriveno na roštilju oko petnaest minuta dok ne porumeni.

Salata od tikvica

Sastojci:

1 sjeckana rajčica
10 sitno nasjeckanih listova bosiljka
2 jušne žlice jabučnog octa
2 jušne žlice maslinovog ulja
3 usitnjena režnja češnjaka
400 grama tikvice narezane na tanke rezance

Priprema: Pomiješajte navedene sastojke i posolite po želji.

Grčki umak s tikvicama

Sastojci:

400 ml grčkog jogurta
3 režnja sjeckanog češnjaka
200 grama ribane tikvice
2 jušne žlice usitnjenog kopra
2 jušne žlice usitnjene mente
papar
himalajska sol

Priprema: Pomiješajte navedene sastojke. Ohladite umak u hladnjaku. Poslužite uz rižu ili tjesteninu.

 

Komentiraj